Satellit. Flere indflydelsesrige kinesiske forretningsfolk er »forsvundet«, i takt med at regimet strammer grebet om erhvervslivet.

Hellere rød end rig

Der er koldt på toppen af kinesisk erhvervsliv, især hvis man af den ene eller anden grund er raget uklar med kommunistpartiet. Flere ledere i en række vækstbrancher er forsvundet, tilsyneladende som følge af regimets forsøg på at opnå total kontrol over samfundet. Senest er Chen Shaojie, den 39-årige chef for streamingtjenesten Douyu, rapporteret savnet.

Ingen i Chens omgangskreds har hørt nyt fra ham siden sidste måned. Men alle ved, hvad der er sket: Han er tilbageholdt af myndighederne et eller andet hemmeligt sted. Præcis hvad han er mistænkt for, er uklart. Måske er det korruption. Men det er i og for sig underordnet. Først og fremmest handler det for partiets vedkommende om at vise, at man har magten over selv de rigeste og mest indflydelsesrige forretningsfolk.

Andre erhvervsledere, som også er »blevet væk« i de seneste måneder, er fra sektorer så forskellige som banker og finans, medicinalindustri og ejendom. Det går naturligvis ud over den økonomiske vækst, fordi ingen tør hæve sig over gennemsnittet eller løbe nogen forretningsmæssig risiko, men det er en pris, regimet åbenbart er parat til at betale.

Det er endnu et tegn på, at Kina under Xi Jinping er ved at underminere den samfundsmodel, der ellers har holdt partiet ved magten i årtier: støt stigende materiel velstand kombineret med politisk ufrihed. Snart er der måske kun den politiske ufrihed tilbage.

harms