Aktivisme. Amerikansk mangemilliardær stiller sine Starlink-satellitter til rådighed for den iranske opposition.

Musk hjælper iranerne

Den kontroversielle amerikanske mangemilliardær Elon Musk er hadet af mange, efter at han i oktober overtog Twitter, straks fyrede topledelsen og halvdelen af de ansatte og iværksatte radikale reformer af selskabets struktur og forretningsmodel.

Men samtidig gør han en stor indsats for at fremme den frie strøm af informationer rundtom i verden. Lige siden den russiske invasion af Ukraine i februar har Musks netværk af Starlink-satellitter i kredsløb omkring Jorden leveret helt afgørende informationer til Ukraines militære ledelse og har sat ukrainske militærenheder i stand til at kommunikere indbyrdes i områder, hvor mobiltelefoni og internetmodtagelsen er ødelagt af krigen.

Nu vil Musks SpaceX-selskab aktivere 2.000 af sine Starlink-satellitter og tusinder af terminaler på jorden med det formål at give bredbånds-internetadgang til alle iranere. Det sker i et forsøg på at omgå det iranske præstestyres strenge restriktioner på adgang til internettet og sociale medieplatforme.

Iran har været præget af landsomfattende protester og regimets brutale nedkæmpelse af dem, lige siden en 22-årig iransk kvinde, Mahsa Amini, døde den 16. september i det iranske moralpolitis varetægt.