Opinion. Elitefeminister kæmper for retten til at blive tiljublet i en grad, der matcher deres købekraft og oppustede egoer. Ikke en skid andet.

Anna Thygesens sko

Jeg har det med elitefeminismen, som en midaldrende, kronjysk mand har det med de nonbinære: Folk kan gøre, hvad de vil, hvis bare jeg kan slippe for at høre om det hele tiden.

Anna Thygesen – succesrig powerwoman, bosslady og Pippi Langstrømpe- og råbefeminist fra samfundets øverste lag – postede et opslag på LinkedIn i samarbejde med det feministiske ladybossgirl, sustainability powerbrand Roccamore, som forsøger at frelse kvinder ved at proppe dem ned i kluntede støvletter i LEGO-farver.

Overskriften lød »Retten til at gå i hvad vi vil og retten til at være os selv«.

Kvinder må åbenbart kæmpe for retten til selv at vælge deres tøj. Som om der stod en ond faderskikkelse derhjemme og brølede op, hver gang en kvindelig leder forsøgte at tage pailletter på på arbejde. Men det gør der jo ikke.

Kvinder kan gå i lige, hvad de vil. Der er ingen, der tvinger kvinder ned i bestemt tøj. I hvert fald ingen af dem, Anna Thygesen og Roccamore henvender sig til.

Helle Thorning-Schmidt er også forkæmper for kvinders ret til at klæde sig, som de vil. Men den ret har kvinder allerede. Kvinder har i det hele taget altid rådet over uanede variationsmuligheder i deres påklædning, mens mænd kun har flippet diskret ud med en and på slipset eller vinrøde strømper til julefrokosten.

Så hvad er det i virkeligheden, de her kvinder vil?

Elitefeministerne dyrker i virkeligheden en offerkult, fordi de vil have retten til at blive hyldet, uanset hvad de tager på. De vil roses og applauderes for at have lilla fiberpels på til bestyrelsesmødet. De vil have komplimenter og klapsalver for at møde op til forhandlinger iført plæderleggings og magentafarvede ruskindsstøvler i bæredygtige materialer. Disse tapre og uafhængige kvinder.

»Én ting er, at du er kvinde – wow, så er du bagud på point. Nu er du også en gammel kvinde, så er det da helt langt ude,« jamrer Thygesen i opslagets tilhørende video.

Nej, Anna Thygesen, du er ikke bagud på point. På nogen måde. Du vil bare gerne klappes ad, hver gang du slår en skid. Der er ikke noget patriarkat, der er ingen strukturer, og hvis der findes normer og forventninger, så er powerkvinderne bevis på, at det bare giver endnu mere status at bryde dem.

Elitefeminister kæmper for retten til at blive tiljublet i en grad, der matcher deres købekraft og oppustede egoer. Ikke en skid andet.

Du er fri, Anna Thygesen. Hvis bare vi andre kunne blive det samme.

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. De kan indsende forslag til debatindlæg på opinion@weekendavisen.dk