Kontroversen. Det spanske forsvarsministerium er blevet viklet ind i en opsigtsvækkende sag om forsøg på at fifle med Spaniens samtidshistorie på det digitale opslagsværk Wikipedia.

Historieomskrivning i statens tjeneste

Indtil for nylig havde de færreste spaniere hørt om byen Alcarràs – en søvnig flække i Lleida-provinsen i grænselandet mellem de nordspanske regioner Catalonien og Aragonien. Og sådan ville det sikkert fortsat have været, hvis ikke den catalanske succesinstruktør Carla Simón havde valgt at indspille sin nye film i området og navngive den efter byen. Filmen Alcarràs, der skildrer en frugtavlerfamilies op- og nedture, høstede store anmelderroser ved premieren tidligere på året og er netop blevet valgt som Spaniens kandidat til næste års Oscar-uddeling.

Nu er byen, der lægger navn til filmen, blevet omdrejningspunkt i en speget sag om historiemanipulation, der trækker tråde helt ind i den spanske centraladministration.

Historien kort: Umiddelbart efter Oscar-nomineringen blev Wikipedia-opslaget om byen Alcarràs redigeret af en anonym bruger, som fjernede en længere passage om byens nyere historie. Alcarràs var en af de mange catalanske byer, hvor spanske sikkerhedsstyrker i forbindelse med den ulovlige folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien i 2017 gik særdeles hårdhændet til værks. I den redigerede version af Wikipedia-opslaget kunne man nu pludselig ikke læse, at Civilgarden på valgdagen rykkede talstærkt ind i Alcarràs for at konfiskere stemmeurnerne og efterlod 20 sårede i forsøget på at trænge gennem menneskemængden foran valgstedet.

Hvad værre var: Ændringerne på Wikipedia var blevet foretaget fra en computer i det spanske forsvarsministerium. Det blev afsløret på Twitter-kontoen SpainGovedits, som monitorerer og publicerer alle Wikipedia-ændringer foretaget fra IP-adresser under den spanske centraladministration.

»En anonym bruger i Forsvarsministeriet har redigeret Wikipedia-opslaget om Alcarràs,« lød den lakoniske melding på Twitter, og så var helvede løs.

ÉN TING ER, at offentlige myndigheder bidrager til skabelsen og vedligeholdelsen af brugerdrevne opslagsværker som Wikipedia. Noget ganske andet er, at faktuelle oplysninger, der stiller den spanske stat i et tvivlsomt lys, fjernes på et tidspunkt, hvor navnet Alcarràs går verden rundt. På Twitter havde folk svært ved at skjule deres forbløffelse. Sidder de virkelig inde i det store ministerium og bedriver historieforfalskning i arbejdstiden for at pynte på Spaniens internationale omdømme?

»Ynkeligt«, »primitivt« og »pinligt« var blandt skudsmålene fra brugerne på Twitter, som også undrede sig over, hvor klodset det var foretaget. Ved de virkelig ikke, at enhver redigering af Wikipedia efterlader et digitalt fingeraftryk, og at tidligere versioner af alle artikler kan konsulteres med et enkelt klik?

Også politisk udløste sagen hurtigt rystelser. De catalanske partier i det spanske parlament havde svært ved at se morskaben i fadæsen, og forsvarsminister Margarita Robles fra det socialdemokratiske PSOE måtte stå skoleret i senatet.

»Hvis I skammer jer over statens reaktion på Cataloniens folkeafstemning, løser I ingenting ved at forsøge at skjule det. I kan slette det fra Wikipedia, men I kan aldrig udviske det, som Civilgarden gjorde,« lød det fra Mireia Cortès fra løsrivelsespartiet Esquerra Republicana.

Margarita Robles afviste blankt at kende til omskrivningen af opslaget om Alcarràs.

»Forsvarsministeriet beskæftiger sig ikke med Wikipedia og har ingen interesse i at skjule sandheden, og endnu mindre når det drejer sig om begivenheder, der ikke vedrører den nuværende regering,« sagde Robles med henvisning til, at det var højrefløjen, der havde regeringsmagten under Cataloniens løsrivelsesforsøg i 2017.

Omskrivningen af Wikipedia-opslaget, fastholdt hun, var ikke en ordre oppefra, men derimod en »individuel« handling. Hun forsikrede, at sagen ville blive efterforsket til bunds af politiet, så den eller de ansvarlige kan blive retsforfulgt.

HVEM I FORSVARSMINISTERIET, der står bag redigeringen, er således fortsat et mysterium. Men for de catalanske løsrivelsestilhængere er sagen langtfra slut.

Sagen rammer et ømt punkt i relationen mellem Cataloniens selvstyre og den spanske centralmagt. De seneste måneder har tilvejebragt nye afsløringer om den såkaldte »Operación Catalunya«, som var en del af den daværende konservative regerings forsøg på at bremse det catalanske løsrivelsesforsøg. Operationen blev udført af det såkaldte »patriotiske politi« – en hemmelig enhed under det spanske indenrigsministerium – som ud over at udspionere catalanske politikere også fabrikerede og distribuerede falske og manipulerede historier i medierne. Alt sammen med det formål at miskreditere de catalanske løsrivelsespartier på et tidspunkt, hvor uafhængighedskravet oplevede et historisk momentum.

Nu har Wikipedia-sagen sat gang i nye spekulationer om gedulgte dagsordener dybt inde i det spanske statsapparat. Og for den socialdemokratiske regering kommer fadæsen særdeles ubelejligt. De catalanske løsrivelsespartier er en del af det skrøbelige regeringsgrundlag, og en ny tillidskrise er det sidste, man har brug for.

På Wikipedia er den bortredigerede passage igen at læse, når man slår op under Alcarràs – og den engelsksprogede artikel om byen er blevet udvidet betragteligt i kølvandet på polemikken. Såvel traditionelle som sociale medier har desuden publiceret adskillige videoer fra afstemningsdagen i Alcarràs i oktober 2017, hvor man ser kolonner af kampklædte spanske civilgardister tørne sammen med vælgerne, der har slået ring om afstemningsstedet for at beskytte stemmeurnerne.

Én ting har sagen således – endnu en gang – gjort tydelig for enhver: Forsøg på at censurere historien kan i den digitale tidsalder meget hurtigt få den stik modsatte effekt.