Kovending. Engang var det IKEA, der lærte os at samle vores egne møbler. Nu bliver det måske også den svenske møbelfabrikant, der får os til at skifte kødet ud med planter.
Planet Kødbolle
Alle lyde i restauranten i det nye IKEA-varehus på Dybbølsbro i København er på forhånd forudset og håndteret af en akustikekspert. Så selvom der bliver klirret med glas og bakset med bakker og bestik, selvom børn græder, og andre griner, bliver alle lydene indfanget og pakket ind i vat, før de møder mine øregange.
Det eneste, der skurrer, er muzakken med computergenereret fuglesang, der kører over højttalerne. Ellers er alt venligt og velkendt med møbler i ubehandlet træ og nordiske farvetoner. I den lyse restaurant med udsigt over de mange jernbanespor ved Hovedbanen, Vesterbros skyline og københavnske cyklister i fuld fart er der en ikke nærmere defineret duft af mad, som får min mave til at knurre. Jeg stiller mig i kø til en af de store selvbetjeningsskærme, hvor man kan bestille fra restaurantens menu. Klokken er 12, det er myldretid, men der går ikke mere end et par minutter, fra jeg har afgivet min ordre, til min frokost bestående af tre serveringer – kød-, plante- og grøntsagsboller – er klar. Hertil tyttebærsodavand med brus. Jeg har taget min svenske veninde med, dels for at teste, om alting har den rette svenske smag, dels for at undgå madspild, da jeg trods alt ikke kan spise tre måltider selv.
Del: