Dolmer. Kål på bordet hver dag, kunne en lærerig øvelsesparole lyde igennem den lange kålnydelsestid, som varer helt til foråret.
Kålerier
Jeg har lavet mange kålfadæser i mit liv, men den største er dog alligevel, at jeg engang bød min mor og min svigermor til offentligt at konkurrere om, hvilken af de to kvinders grønlangkål der var den bedste. Jeg fandt af højpandede pædagogiske grunde, at det var så kulinarisk interessant, at de to vigtige kvinder i mit liv lavede vidt forskellig grønlangkål: min mor med kålen kogt i suppen fra grisehovedet til sylten, smagt til med smør, fløde og muskat, og min svigermor med en opbagning med grønkål. Hver familie bag fandt naturligvis, at egen mors kål var den bedste, så hvad kunne gå galt? Det fandt jeg ud af, da den hemmelige afstemning viste, at langt, langt, langt de fleste gæster til julemarkedet foretrak min mors kål. Tilligemed var min mor ikke sen til at løfte sine arme i julekål-jubel. Av, min arm.
Kålnyhederne har de seneste måneder bebudet, at spidskålssalget i DKs største supermarkedskæde for første gang har overhalet blomkålssalget. Landbrugsstyrelsen melder, at kålarealet aldrig har været så omfangsrigt som lige nu i kongeriget Danmark, hele 1.900 hektar, svarende til 2.300 fodboldbaner (Danmarks samlede landbrugsareal er til læserens oplysning 4,3 millioner hektar).
Del: