Møllers have. Det årligt tilbagevendende spørgsmål trænger sig på: Skal man forspire og frembringe sine planter selv eller købe færdigproducerede planter?

Forkultivering

Trods nattefrost og glitrende rim nærmer dyrkningssæsonen sig med stormskridt. Igen. Det er for længst blevet tid til at fortsætte overvejelserne om, hvad der skal dyrkes i haven i år. Noget, men ikke alt, kommer igen af sig selv år efter år uden større anstrengelser. Det gælder eksempelvis rabarber, stauder, liljer, frugtbuske og -træer samt skvalderkål og ramsløg, men det meste skal lægges, sås eller udplantes. En del skal eller kan lægges eller sås direkte på voksestedet, når tiden er inde. Men gennem forkultivering og efterfølgende udplantning i stedet for såning på voksestedet, kan ventetiden til prydblomstringen eller første høst af spiselige sager, ofte forkortes betydeligt.

Siden februar har det årligt tilbagevendende spørgsmål trængt sig på: Skal man forspire og forkultivere og dermed frembringe sine planter selv eller læne sig mageligt tilbage og i stedet købe færdigproducerede planter, når det er tid for udplantning?

skovnat
(f. 1957) er forstkandidat fra 1983. Han er deltidsansat på GEUS, hvor han bl.a. arbejder med naturskovsdynamik, vegetationshistorie, biodiversitet og naturbeskyttelse. Desuden selvstændig konsulent med rådgivning, formidling og naturforvaltning (bl.a. på Rungstedlund) som hovedopgaver. Han har været redaktør på skovbindet i ’Naturen i Danmark’ og er forfatter og medforfatter til bøger om træer og buske, Danmarks skove, insekter, Grønland, snapseurter m.v. Han har skrevet fast om have og natur samt lejlighedsvist om bl.a. træer, skov, sten og Østgrønland på Weekendavisen siden 2004.

Andre læser også