Forskerfejden. Brian Wansink var en superstjerne inden for fødevareforskning, men så skrev han en blogpost om sin metode. Det skulle han ikke have gjort.
Pizza og p-hacking
MÅSKE HAR DE HØRT, at man køber mere kalorierig mad, hvis man går i supermarkedet, når man er sulten, eller at folk, der får store tallerkener, spiser mere, end folk, der får små. Resultaterne stammer fra fødevareforskeren Brian Wansink, der i starten af årtusindet stod bag en lang række opsigtsvækkende forskningsartikler om folks spiseadfærd.
I 2016 skrev Brian Wansink et indlæg på sin blog. Her forklarede han, hvordan han havde fået en ph.d.-studerende til at arbejde med et datasæt fra et eksperiment, Wansinks forskningsgruppe havde lavet om pizzaspisning. Eksperimentet var tilsyneladende slået fejl, idet den oprindelige hypotese ikke holdt vand, men på Wansinks opfordring fandt den ph.d.-studerende en række andre sammenhænge i datasættet. Blandt andet viste det sig, at jo mere folk har betalt for deres mad, jo bedre synes de, den smager, og at mænd spiser mere, når de er sammen med kvinder end med andre mænd. Wansink beskrev stolt, hvordan de på den måde fik fem forskningsartikler ud af det mislykkede eksperiment.
Del: