Bønnebæltet. Kaffebønder er blandt de første til at mærke klimakrisen på egen krop og jord. Nu kæmper de på frontlinjen i tropernes tilpasning til vildere vejr – risikerer de blot at blive slaver af et nyt system, eller står de med chancen for at tage magten tilbage fra de store kaffefirmaer?

Kaffetørst

På de etiopiske højsletter, hvor kaffen er født, begynder bønder nu at plante afgrøderne højere mod himlen. Gennem århundreder har de dyrket op til 2.200 meter over havet. Nu kravler planterne snart helt op i 2.600 meters luftlag.

For hvert årti bliver det varmere at plukke bønnerne med de bare hænder, og det slidsomme arbejde, hvor farmere ofte sveder i den bagende sol og må træde varsomt for at undvige slanger, edderkopper og ildmyrer, tegner kun til at blive hårdere endnu. På de tropiske bjergskråninger tørster også kaffeplanterne efter vand, der enten svinder ind eller falder på de forkerte tidspunkter.

rasmus.foss
er journalist og skriver om politisk økonomi, videnskab og tennis. Rasmus har en M.A. Global Thought fra Columbia University og en bachelorgrad i International Business and Politics fra Copenhagen Business School.

Andre læser også