Kommentar. Ernæringsforskere har fundet tegn på en gavnlig effekt ved at spise is – men de vil helst holde det for sig selv.
Is i maven
Tænk, hvis videnskaben sagde, at der kunne være sundhedsfordele ved at spise is? Ikke en beskeden skefuld sorbet, men den fede flødeis. Der findes faktisk data til at bakke udsagnet op, men ernæringsforskere har holdt sig tilbage med at dele dem med offentligheden. Det beskriver journalist og folkesundhedshistoriker David Merrit Johns i magasinet The Atlantic. Han fik et tip om et usædvanligt fund, der i flere år blev ved med at dukke op i ernæringsforskeres data: Et vist indtag af flødeis er forbundet med lavere risiko for type to diabetes, viser tallene. Det bliver ikke fremhævet i en eneste pressemeddelelse om de store studier, som forskerne til gengæld bruger som evidens for, at yoghurt har gavnlige egenskaber.
Hvorfor nævner I ikke isen? spørger Merrit Johns, og forskerne svarer, at der må være tale om omvendt kausalitet: Hvis man har forhøjet blodtryk eller kolesterol, stopper man med at spise store isdesserter, mens de sunde fortsat stikker skeen i en bøtte Ben & Jerry’s. Den hypotese har et af studierne testet, og det halverer godt nok effekten, men efterlader stadig is med en signifikant beskyttende virkning.
Del: