Falsificeret. Fem liter øl om dagen var normalt i 1500-tallet – og bryggen var væsentligt stærkere, end historikere tidligere har troet.
Fuldere end forventet
I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.
Det, vi troede, vi vidste
I gamle dage flød øllet i stride strømme. I slutningen af 1500-tallet fik soldater, tjenere og håndværkere på Dublin Castle i Irland for eksempel to en halv til fem liter øl om dagen som en del af deres løn. Dem, der udførte hårdt fysisk arbejde, fik endnu mere.
Tidligere har man antaget, at folk søgte mod øl for at undgå at drikke forurenet vand, og at de i øvrigt godt kunne tåle de store mængder, fordi øllen ikke var særlig stærk, nok omkring en alkoholprocent på to.
Men nu har et hold af arkæologer, historikere, mikrobiologer, agronomer og andre specialister brygget den øl, der blev fremstillet på Dublin Castle frem til 1574. De har bygget nøjagtige kopier af datidens kedler og tønder og fundet de originale ingredienser, alt sammen som en del af et større forskningsprojekt om historisk madkultur i Irland.

Det tog tre år at skrabe det hele sammen og få dyrket den rette sort humleplanter, men nu kan forskerne så afsløre sandheden om de daglige øl – og om der virkelig var tale om letøl.
Det, vi ved nu
Ifølge forskerne har en typisk øl snarere haft en alkoholprocent på fem end på to, hvilket svarer til en pilsner i dag. Alene det øl, de ansatte på Dublin Castle fik i løbet af en arbejdsdag, har derfor været nok til at gøre dem stærkt berusede.
Forskerne kan også afvise, at øllet skulle være en erstatning for rent drikkevand, blandt andet fordi det har krævet adgang til rent vand at brygge øllet. Men man opfattede øl som sundere end vand dengang, siger forskerholdet.
Men ...
Projektet er endnu ikke afsluttet, og forskerne leder stadig efter nye oplysninger om irernes spise- og drikkevaner i Tudortiden. fogh
Videnskab.dk, 21. maj
Del: