Reportage. Fløjtespil får karameller til at smage sødere, mens gamle oste minder om kroppens lugte og gør os trygge: Forskere, kokke og gastronomer var samlet til symposium for at diskutere sansningen af dét, som ligger lige på tungen.

Et spørgsmål om smag

Straks efter velkomst fik vi besked på, at vi ikke måtte tage nogen former for mad- eller drikkevarer med ind i den fine gamle mødesal hos Videnskabernes Selskab på H.C. Andersens Boulevard i København. Det er der, hvor P.S. Krøyers berømte maleri fra 1897 af et møde i Selskabet pryder endevæggen. Ikke desto mindre stod der smag og fødevarer på dagsordenen, og på den verbale side var der lukket alverdens ramme lugte af gamle franske oste, fermenteret kål og fiskesovs indenfor under lysekronerne.

Værten, Ole G. Mouritsen, havde trommet sammen til symposiet Talking Sense. Han er professor i gastrofysik og leder af forskningscenteret »Smag for Livet« på Københavns Universitet. Måske bedst kendt som madprofessoren, der vil have os til at blive bæredygtige ved at spise tang, alger, muslinger og blæksprutter. For slet ikke at tale om alle de grøntsager, han vil lære os at trylle med, så der kommer umami frem i smagen. Altså den dybe smag af kød og andre brankede fødevarer, som vi mennesker har en nedarvet forkærlighed for.

tine
(f. 1957) er journalist og tidligere redaktør af videnskabssektionen Ideer. SamBas fra RUC, journalistuddannet fra Danmarks Journalisthøjskole, Europæiske Kulturstudier ved Aarhus Universitet. Tine har skrevet “Vandets stille hvisken - en fortælling om ilt og brint, om os og livet”, Grønningen 1, 2022, og “Til tjeneste – dengang i 70erne”, Gyldendal, 2006.

Andre læser også