Fremtidsmad. 3D-printede måltider er hurtige at fremstille og kan tilpasses personlig smag og fysiske behov. Derfor kan teknologien forbedre folkesundheden, viser et forsøg på et dansk hospital, som peger mod et forestående gennembrud for teknologien.
Citronfromage på print
Først vælger patienten, hvad han eller hun vil have at spise. Bolognese eller lasagne? Måske en citronfromage til dessert? Man trykker sine valg ind på skærmen af en tablet og læner sig tilbage i hospitalssengen. I et andet lokale går en maskine i gang med at brumme. Den presser indholdet fra forskellige patroner nøjsomt ud gennem et printerhoved, på samme måde som man presser flødeskum ud gennem en sprøjtepose, når man bager en kage. Nogle 3D-madprintere har op mod 12 forskellige patroner med hver sin smag og konsistens, der for eksempel kan printes ud til at udgøre henholdsvis pastaplade og hakket oksekød i en lasagne. Man skal bare trykke på skærmen og voila: et personligt måltid, printet i præcise mængder og tilpasset patientens fysiske formåen og individuelle behov, som sygeplejersken kan servere for patienten.
3D-printet mad har mange fordele: Det kan være mindre ressourcekrævende, mere nærende og lettere at spise end almindelig mad. Konceptet lyder måske futuristisk, men på Aalborg Universitetshospital har 3D-printet mad allerede været på menuen som en del af et nyligt afsluttet forskningsprojekt, fortæller Anne Louise Dannesboe Nielsen, centerchef ved Teknologisk Instituts afdeling for fødevareinnovation.
Del: