Portræt af en playboypræst, fanfiction i jernalderen og perfekt perplekse hovedpersoner.
Her er fem bøger, De bør læse lige nu.
Skriveblokadevagt
Asta Olivia Nordenhof: Djævlebogen. 179 sider. 199,95 kr. Gads Forlag.
Allerede i bind to af Asta Olivia Nordenhofs syvbindsværk om Scandinavian Star smider hun håndklædet i ringen – af ild! – vredt, drilagtigt, håbefuldt.
Linket til første bind og til Scandinavian Star er den tvingende sammenhæng mellem penge, magt og død knæsat af rige/griske, magtfulde, dødelige fandens karle, og den føles lige præcis ikke anstrengt, skriver Lars Bukdahl.
Moses fra Alabama
Jonathan Eig: KING – Et liv. Oversat af Hans-Jørgen Birkmose. 659 sider. 399,95 kr. Forlaget Klim
I Jonathan Eigs biografi om Martin Luther King Jr. er det ikke myten, men mennesket, det handler om.
Bogen vil ikke trække ikonet ned fra den piedestal, hvor han har stået siden snigmordet i Memphis i 1968. Pladsen er faktisk kun mere fortjent, når man forstår, at King ikke kun var forfulgt af sydens voldelige racister og J. Edgar Hoovers skruppelløse FBI. Men også af store dele af den sorte borgerrettighedsbevægelse og - hvad ingen før Jonathan Eig har dokumenteret så grundigt - sin egen tvivl og angst, skriver Markus Bernsen.
Smørrebrødsseddel
Helle Helle: Hafni fortæller. 170 sider. 269,95 kr. Gutkind.
Overlad det til Helle Helle at gøre vasketøjsophængning til et dramatisk højdepunkt.
Hovedpersonen i Helle Helles Hafni fortæller bliver let beklemt i sociale situationer, kommer til at sige ja af perpleks høflighed eller kommer til at sige noget forkert og hjemsøges af det år senere. Engang kunne man sige: De er en Bergman-film om ægtepar, der skændes meget. Man kan også tænke: Hun er en Helle Helle-roman, skriver Linea Maja Ernst.
Edda-fanfiction
Anne-Marie Vedsø Olesen: Ulvegabet. 430 sider, 299,95 kr. Lindhardt & Ringhof
Anne Marie Vedsø Olesens serie om vølven Shehild er den slags fantasy, hvor ikke bare genrenørder, men alle slags læsere kan lade sig fange ind.
Det, der fungerer så godt, er, at Anne-Marie Vedsø Olesen makser ud, digter og fantaserer umådeholdent, men på grundlag af dybt forankret viden om stoffet. Hvorfor ikke lade guldskattens grådighedsforbandelse vokse til en beskrivelse af erotisk besættelse? Og: Hvorfor forspilde en chance for at skrive en sanselig BDSM-scene med dryppende smeltet guld? skriver Linea Maja Ernst.
Kærlighed i kynismens tid
Sigrid Nunez: En ven. Oversat af Trine Andersen. 224 sider. 299,95 kr. Café Monde.
Det kunne lyde kvalmt terapeutisk, men Sigrid Nunez roman om et venskab med en hund er absurd vellykket.
Vi er ikke havnet i perlesukkeret, hvor dyr frelser menneske, men i en svimlende begavet, indimellem vittig tankestrøm om venskab og kærlighed, sorg og selvmord, om dyr som ubegribeligt fremmede arter, om litteratur og forfattere, skriver Pernille Stensgaard.