Pssst! Rød løber og ekstravagante kostumer. Met Gala er ikke den gængse kostumefest for eliten.

Modens Tornerose vækkes til live

Officielt er Met Gala et årligt tilbagevendende velgørenhedsarrangement, som afholdes på The Metropolitan Museum of Art (The Met) i New York City den første mandag i maj, hvor mange af tidens største kendisser deltager. Uofficielt er Met Gala amerikansk modes største aften.

Met Gala fejrer åbningen af museets årlige modeudstilling, som dette år hedder Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Ud over at fejre og reklamere for den årlige modeudstilling bliver der indsamlet penge til modefløjen, da fløjen er den eneste af museets kuraterede afdelinger, der skal rejse al sin finansiering selv. 

Så selvom det kan virke lidt politisk tonedøvt, at arrangørerne på The Met, vel nok et af den vestlige verdens fineste kunstmuseer, kalder deres arrangement for velgørenhed, er det teknisk set rigtigt. Men altså, vi skal ikke have ondt af The Met: Sidste år indsamlede Met Gala 22 millioner dollar.

Met Gala er ikke your average fest for eliten. Det er en kostumefest, som starter med en rød løber på The Mets trapper, hvor de inviterede afslører deres kunstneriske outfits. Det efterfølgende velgørenhedsshow er lukket for offentligheden, men det er sådan set også lige meget. Os udenfor vil bare gerne se deres ekstravagante kostumer. Foran mig står en kvinde klædt i tætsiddende sort med lange manicurenegle. I hånden har hun en kikkert. Fuld respekt for dedikationen.

Met Gala har hvert år et tema, som passer til udstillingen, og i år er temaet »The Garden of Time«. Jeg håber, at nogen dukker op i en kæmpestor spiselig blomst, har en vandslange som taske eller bare går fuld cottage core. Det vil sige klæder sig ud som Jane Austen i sin have på syretrip. 

Det kan lyde som nogle mærkelige ønsker. Men hvis man tænker på sidste års Met Gala, hvor temaet var den afdøde designer Karl Lagerfeld, og sangeren Doja Cat ankom sminket som Lagerfelds kat, så synes jeg, at vandslange er et relativt realistisk ønske til denne aften.

Met Gala har hvert år et tema, som passer til udstillingen, og i år er temaet ’The Garden of Time’. Jeg håber, at nogen dukker op i en kæmpestor spiselig blomst.

Håndværkere kaster det, der er tilovers af den røde løber, ud til os. Folk skriger for at få et stykke, og jeg får da også fat i noget, der mest af alt ligner et træt gammelt gulvtæppe. Foran mig tager en kvinde et billede af sin nyerhvervelse. »Yes, some floor, omg, a piece of history in your hand.«Det er nærmest umuligt at se de kendte. Så meget for at være her. 

Jeg er kommet for at se en masse smukke kostumer, men er endt med at se dem på X på min telefon 50 meter væk fra, hvor de står i virkeligheden. Sanger Lana Del Rey har en form for trækrone på hovedet, og komikeren Cole Escola har hvid blazer og nederdel på med en filtret taske formet som en gravhund med nogle blomster i. En meget bleg Anne fra Grønnebakken.

Cole Escola ved Met Gala. Foto: Justin Lane, EPA
Cole Escola ved Met Gala. Foto: Justin Lane, EPA

To gader væk fra Met Gala er en stor propalæstinensisk demonstration i gang. Gaden er fyldt med sang og råb. Betjente hiver unge demonstranter hen ad gaden og sætter dem ind i politivogne. Folk omkring os filmer politiet, som ikke fortrækker en mine.

Nina Jerslev Svendsen er cand.scient.pol. og politiklærer på Rødding Højskole.