Restprodukt. Kartoffelvand. Afklippede fiskefinner. Havreklid og svinelunger. Forskere kan skabe nye madvarer af fødevareindustriens affald. En genial løsning med kun én brist.
Hvis alt var som ostevalle
Måske har De lagt mærke til en juice på hylden i supermarkedet, der skiller sig ud fra mængden af gul-orange juicer med en flot blågrøn farve. I så fald har De set en lille flig af, hvordan fremtidens fødevarer kan komme til at se ud. Den blå juice får sin farve fra en mikroalge, der hedder spirulina, som er en af de få mikroalger, der indtil videre er blevet godkendt til menneskeføde. Men det er kun starten, i fremtiden vil vi højst sandsynligt spise mange flere af de over 200.000 mikroalgearter, der findes, i forskellige madvarer.
Mikroalger har det tilfælles med mange andre af fremtidens fødevarer, at de kan dyrkes i restproduktet fra andre madvarer. Den rest, der er tilbage fra en given produktion, bliver kaldt en »sidestrøm«, den er ofte meget proteinholdig, og i årtier har det været udbredt at bruge den til dyrefoder. Men nu skal den også blive til fødevarer til mennesker.
Del:


