Satellit. Endnu en gang er Viktor Orbán på tværs af den europæiske folkestemning: Ungarn nægter at forhandle om Ukraines mulige optagelse i EU. 

Orbán siger njet igen

Mens den vestlige verden venter på, at Ungarn langt om længe lader Sverige optage i NATO-samarbejdet, har premierminister Viktor Orbán besluttet sig for at udvide sin kampzone: Ungarn vil også blokere for Ukraines vej ind i EU. 

Det slog Orbán fast i et interview på statskontrolleret radio i fredags. Han henviste til, at EUs medlemslande i december skal beslutte, hvorvidt forhandlinger om Ukraines potentielle medlemskab officielt kan indledes. Gør Ungarn alvor af sin vetoret, kan processen ikke fortsætte. »Ungarns helt klare position er, at forhandlingerne ikke kan begynde,« sagde Orbán og tilføjede: »Ukraine er ikke klar.« 

Men skyldes Orbáns afvisning måske simpel afpresning? Det mener nogle. Bruxelles skylder Ungarn penge, mindede han sin ukritiske radiovært om, og henviste til de milliarder i støttemidler, EU har frataget Ungarn som straf for ikke at overholde EUs retsstatsprincip. 

Andre analytikere mener, at Ungarn fortsat tøver med at støtte Ukraines sag for at se bedre ud i Putins øjne. Det kan også forklare hans adfærd i sagen om Sveriges ansøgning om optagelse i NATO, som stadig blokeres af Ungarn og Tyrkiet. Og skulle Tyrkiet vælge at godkende Sverige efter landets annoncerede parlamentsdebat torsdag i denne uge, vil Orbán atter befinde sig i den position, han foretrækker: som manden med det sidste ord. jb