Kort nyt. Hanekyllinger, der udruges ved højere temperaturer, er mindre aggressive og mere sociale.

Varm og omgængelig

Udrugning af æg i det moderne landbrug er en yderst kontrolleret proces, hvor fuldautomatiske inkubatorer typisk holder æggenes temperatur på 37,6 grader. I de senere år har forskere gennemført talrige forsøg med udrugning ved højere temperaturer. Øvelsen ser ud til at gøre høns mere varmetolerante senere i livet – en nyttig egenskab i en tid med global opvarmning. Hvorvidt den lunere inkubation påvirker fuglenes adfærd, er imidlertid mindre belyst.

Nu finder landbrugsforskere under ledelse af KU Leuven i Holland, at varmere rugemaskiner tilsyneladende gør hanekyllinger mere sociale og mindre aggressive. Opdagelsen kan muligvis bidrage til at højne dyrevelfærden på visse kyllingefarme.

I et nyt studie beskriver forskerne, hvordan de i kontrollerede forsøg placerede 60 hønseæg af samme høje kvalitet i tre forskellige inkubatorer. Rugemaskinerne blev indstillet til de standardiserede 37,6 grader, inden forskerne i perioder skruede op for temperaturen i to af rugemaskinerne. I otte timer om dagen steg temperaturen med henholdsvis en grad i den ene og to grader i den anden. Opvarmningen fandt sted fra dag 15 til 20 efter, at æggene blev lagt. Et hønseæg klækker i reglen på dag 20 eller 21 efter lægning. Siden blev alle kyllinger opbevaret ved præcis den samme temperatur i seks uger, mens forskerne studerede deres adfærd og gennemførte en række tests.

Studiet viser, at de hanekyllinger, der blev udruget ved 37,6 grader, generelt var mindre socialt anlagt end hunnerne fra samme inkubator. Således var der mindre lyd på hannerne, når de blev isoleret fra de andre, ligesom de brugte mindre tid i »sociale zoner« sammen med de øvrige kyllinger.
Omvendt var de af hannerne, der blev delvist udruget ved højere temperaturer, næsten dobbelt så vokale som hunnerne fra de tilsvarende rugemaskiner – og brugte dobbelt så meget tid i de sociale zoner.

På kyllingefarme, der producerer æg, som udruges til slagtekyllinger, går hanner og hunner sammen, da hannerne skal befrugte hønsenes æg. Hannerne er ofte aggressive over for både hunner og andre hanner. Hvis de nye resultater bekræftes i længerevarende studier, kan en lunere udrugning muligvis være med til at forbedre dyrevelfærden i disse stalde, siger studiets hovedforfatter til New Scientist.

Applied Animal Behaviour Science, januar 2023
New Scientist, 17. januar