Udvalgt af Weekendavisen. Et gensyn med Tina Turner og David Bowie bekræfter, at 80erne var et overdådigt musikårti. Måske det bedste. Denne uges anbefaler er Anne Sophia Hermansen.

Kultur­anbefalinger

 

Gensyn

Tina Turner
Tonight med David Bowie

Hvis man savner den nyligt afdøde Tina Turner, skal man gå ind på YouTube og se hende synge duet og danse tæt i læder og smoking med David Bowie til nummeret »Tonight«. Hun har senere fortalt, at Bowie var en af hovedårsagerne til, at hun fik genstartet sin karriere i 1980erne, efter deres fælles pladeselskab, Capitol Records, havde droppet hende. Bowie fik forlænget sin kontrakt, og da selskabet ville fejre det med en middag, inviterede han dem i stedet til at overvære en koncert med Tina Turner. Koncerten var så vellykket, at de sadlede om og tilbød en kontrakt, hvorefter hun udgav albummet Private Dancer og blev 1980ernes musikalske førstedame. True story. Se videoen fra hendes europaturné i 1985 – og bliv også bekræftet i, at 80erne var et overdådigt musikårti. Måske det bedste.

YouTube.

Streaming

Bachelorette
Parringsleg

I to sæsoner har et harem af singlekvinder konkurreret om to singlemænds opmærksomhed i den danske udgave af realityprogrammet The Bachelor. Nu er det omvendt. 16 mænd er rejst til Mexico for at date to kvinder, og det er så urealistisk, at det er fascinerende. Urealistisk, fordi de færreste mænd er interesseret i kvinder, der er ældre, har en højere uddannelse eller tjener flere penge end dem selv, men også, fordi mænd sjældent organiserer sig i haremmer. Det er ikke desto mindre præmissen her. Begge kvinder har udtalt, at de var skuffede over udvalget af mænd – en af dem, fordi hun forventede at møde Brad Pitt. I stedet mødte hun en bartender fra Aalborg og bankrådgiver fra Nykøbing Falster. Der er lagt op til parringsleg, muligvis uden hverken parring eller leg, og det hormonelt selvmodsigende fænomen kan man studere i sammenlagt 27 afsnit.

TV 2 Play lige nu og til den bitre ende sidst i juni.

Podcast

Kærlighedshistorie
Vært: Pernille Brunse

Den store historie er fuld af kærlighedshistorier, og nogle af dem har ændret lidt på verdens gang. Tænk bare på kongedatteren Leonora Christina og Corfitz Ulfeldt, der fik gejlet hinanden op til landsforræderi, eller på den forliste kærlighed mellem Regine Olsen og Søren Kierkegaard, som gjorde ham til storslået filosof i stedet for magelig familiefar. I podcasten Kærlighedshistorie dykker værten Pernille Brunse sammen med forskellige gæster ned i danmarkshistorien, i dagbøger og private breve og spørger forinden lytteren, om vedkommende er lige så kærlighedslysten som hende. Herfra skal der lyde et stort JA! At bruge kærligheden som prisme for historien er godt tænkt, og der venter lytteren et par overraskelser undervejs. For var Christian 2. egentlig så fascineret af Dyveke, som den konventionelle historieskrivning tilsiger, eller har vi romantiseret historien og dermed også kongen, den magtfulde brutalis? Og hvad med historien om løjtnanten Sixten Sparre og linedanserinden Elvira Madigan? De er blevet dyrket som en nordisk udgave af Romeo og Julie, men måske skulle vi snarere kalde det historien om et koldblodigt partnerdrab.

Vores tid – Nationalmuseets mediehus.

Kunst

Jeg er (her)
Museum Ovartaci

Museum Ovartaci er netop rykket ind på den gamle journalisthøjskole i Aarhus, og dermed er kunstnerens værker igen blevet tilgængelige for offentligheden. I mange år lå museet på Psykiatrisk Hospital i Risskov, men det måtte rykke ud, da psykiatrien flyttede til sygehuset i Skejby, og Bindesbølls bygninger blev til Tesla City; et boligområde for mellemledere med jacuzzi og smalle slips og ILVA-reproduktioner på væggene. Ovartaci, hvis borgerlige navn var Louis Marcussen, var indlagt i 56 år og nåede at male i omegnen af 560 værker frem til sin død i 1985. Ovartaci – eller Overtossen, som han også kaldte sig – forsøgte via kunsten at helbrede sit sind og transformere sig til en kvinde; en længsel, der kulminerede, da han en dag forsøgte at amputere sin penis med et barberblad. Udstillingen understreger den uafviselige styrke og kvalitet, man finder i hans kunstneriske arbejder, og flere af værkerne har været udstillet i såvel Sydkorea som Schweiz, ligesom de var det helt store tilløbsstykke på Venedig Biennalen i 2022. Kort før sin død sagde Ovartaci om sit liv og sin kunst: »Jeg har da vist været en fandens fantast.«

Olof Palmes Allé 11, Aarhus N.

Gys

Sandheden om Bill Cosby
Instruktør: Walter Kamau Bell

Entertaineren Bill Cosby var i 1980erne og 90erne nærmest universelt elsket for sin rolle som lægen Cliff Huxtable i tv-serien The Cosby Show. Han var en faderfigur, et ikon og nationalt symbol, indtil en ung, relativt ukendt standupkomiker i 2014 sagde: »Prøv at google 'Bill Cosby og voldtægt'. Der kommer flere hits, end hvis man søger på mit navn.« Klippet gik viralt, og snart begyndte den ene kvinde efter den anden at stille sig frem for at anklage Bill Cosby for voldtægt. I den fire timer lange dokumentar Sandheden om Bill Cosby bliver hans liv og karriere gennemgået, men dokumentaren følger også hans »karriere« som voldtægtsforbryder, og hvordan han kunne skjule sig bag sit image som faderfigur og endda fik hjælp til at slippe afsted med at bedøve og voldtage over 60 unge kvinder gennem næsten fem årtier. Dokumentaren er samtidig et stykke amerikansk historie og racehistorie, men også en uhyggelig effektiv psykologitime i, hvordan vi i mødet med alvorlige anklager mod folk, vi godt kan lide, foretrækker at afvise modstridende argumenter, vidnesbyrd, fakta og beviser. Derfor kunne han slippe afsted med at begå voldtægt igen og igen.

DRTV.