Kort nyt.

Overraskelser i skoven

Det er gængs viden, at når træerne i en skov er fældet, og der atter vokser nye træer frem, så begynder den nye skov at optage kulstof fra atmosfæren. Især i tropeområderne er træerne meget hurtige om at vokse op igen, og derfor har klimaforskere rutinemæssigt antaget, at områderne også optog store mængder kulstof.

Men nu har et forskerteam fra Storbritannien, Malaysia og Peru opdaget, at de ryddede skovområder i mange år afgiver mere kulstof, end de optager. Ganske vist vokser der nye træer frem, som optager kulstof, men hugsten beskadiger også mange træer, som efterfølgende dør og frigiver kulstof, og det samme sker fra jordlagene, som forstyrres af skovningsmaskinerne.

Deres undersøgelser er foretaget i den malaysiske del af Borneo, hvor målingerne har vist, at selv ti år efter, at en skov blev fældet, frigiver området årligt fem ton kulstof pr. hektar. Det tal kan dog mere end halveres, hvis der foretages en nænsom og moderat hugst, der minimerer skaderne på de træer, der ikke skal fældes.

Proceedings of the National Academy of Sciences, 9. januar