Udvalgt af Weekendavisen. Den britiske rapper Little Simz er tilbage med et nyt album, der åbenbarer hendes vrede og sårbarhed. Denne uges anbefaler er Simon Ejbye Schmidt.

Kultur­anbefalinger

 

​Musik

NO THANK YOU
Little Simz

»Helt klart en potentiel klassiker,« skrev Weekendavisens anmelder Klaus Lynggaard i 2021 om Little Simz' imponerende hovedværk, Sometimes I Might Be Introvert. Og midt i december udgav den britiske rapper så uden varsel den altid svære opfølger til et sådant hæderkronet og anmelderrost album. Mens Little Simz' forrige album gravede dybt i udforskningen af både hendes egen identitet og hendes musikalitet, er NO THANK YOU mere selvsikkert og stilrent. De ti sange er produceret af Little Simz' mangeårige samarbejdspartner Inflo – hendes De Niro, havde hun været Scorsese, som Simz rapper på »Angel«. Beatene, som er domineret af bløde hiphop-loops akkompagneret af lejlighedsvise strygere og gospelkor, står i stærk kontrast til Simz' vrede og sårbare tekster, der som sædvanlig bliver leveret på hypnotisk vis.

Kan høres, hvor De lytter til musik.

Podcast

Hard Fork
The New York Times

Silicon Valley, Metaverset, kryptovaluta, Twitter, Elon Musk, AI og ChatGPT. Mængden af nyheder om techverdenen kan føles lige så endeløs og konfliktfyldt, som feedet på de mange sociale medier er. I den ugentlige podcast Hard Fork gør techjournalisterne Kevin Roose og Casey Newton det nemmere at forstå en del af verden, som optager mere af vores liv dag for dag og samtidig bliver mere og mere uigennemskuelig. Roose, der også står bag den fænomenale podcast Rabbit Hole om en ung mands radikalisering på internettet, og Newton er selvsagt begejstrede for den teknologiske udvikling, men har også et velplaceret øje på dens faldgruber og de trusler, den bringer med sig. Ørerne skal spidses for at følge med, men så har man en techpendant til den populære The New York Times-podcast The Ezra Klein Show med samme overlegenhed.

Kan høres, hvor De lytter til podcasts.

Streaming

This Place Rules
Andrew Callaghan

Pressefoto: HBO Max
Pressefoto: HBO Max

Den unge journalist Andrew Callaghan har over to millioner abonnenter på YouTube-kanalen Channel 5, hvor han kører rundt i sin autocamper i USA og interviewer alskens folk til obskure konferencer, voldelige protester og festivaler. I en ny dokumentar på HBO følger Callaghan, der med sin særegne, underfundige interviewteknik ansporer interviewpersonerne til selvudlevering, begivenhederne fra valgdagen i 2020 op til stormen på Capitol 6. januar 2021. Undervejs taler han med Antifa-medlemmer, vaccine- og omskæringsmodstandere, hænger ud med lederen af Proud Boys, der tjener millioner på at lave T-shirts, drikker whisky og laver bænkpres med konspirationskongen Alex Jones og besøger en familie af QAnon-tilhængere. Det er gonzojournalistik a la Generation Z, der på forunderlig vis mikser underholdning med en form for oplysning. Lige så feberdrømmende bizart det kan være, lige så enestående et indblik i lagene i et splintrende samfund giver det. Dokumentaren i sin fulde længde er i skrivende stund kun tilgængelig på HBO i udlandet, men indtil den kommer til Danmark, kan klip fra den samt resten af Channel 5s videoer ses på YouTube.

Kan snart ses på HBO Max. Klip ses på YouTube-kanalen Channel 5.

Musik

Gemini Rights
Steve Lacy

Steve Lacys iPhone 6 er netop blevet udstillet på Smithsonian National Museum of American History i Washington side om side med Princes ikoniske gule Cloud-guitar – som objekter, der har været med til at revolutionere musikhistorien. Det er den, fordi den unge amerikanske musiker i de første år af sin karriere producerede al sin musik i appen GarageBand på sin telefon. En karriere, der har ført til samarbejder med stjerner som Kendrick Lamar, Vampire Weekend og Solange og ikke mindst til en Grammy-nominering med sit band, The Internet, da han var bare 17 år gammel. Men det er ikke alene måden, hvorpå musik produceres, som smartphonen har forandret. I sommer udgav Lacy sit andet album, Gemini Rights, hvorfra et accelereret remix af singlen »Bad Habit« gik viralt på TikTok – spørg ikke hvorfor, men lynhurtige udgaver af sange er åbenbart, hvad de unge vil have for tiden. Nummeret toppede derefter Billboard Hot 100 i tre uger, og selvom det funky r&b-album om kærlighed måske egner sig allerbedst til de mere solrige måneder, er kvaliteten gennemgående så høj, at et af 2022s bedste album i raketfart har gjort Steve Lacy til fast inventar på stjernehimlen.

Kan høres, hvor De lytter til musik.

Shopping

Genbrugstøj
Vestiaire Collective, Marrkt

Der burde ikke være mange undskyldninger tilbage for at købe klimabelastende fast fashion produceret under elendige arbejdsforhold. Det skulle lige være de skyhøje priser på alt, hvad der dufter af bare en snert af kvalitet. At man skal bruge 30 minutter i en Røde Kors for at finde noget i ens størrelse uden pletter på; at markedsføringslovgivningen tillader tøjfirmaer at vildlede deres kunder til at tro, at de handler »bæredygtigt«; eller at de smarte, »kuraterede« secondhandbutikker ved højlys dag tager 350 kroner for en H&M-sweater. Jeg vil slet ikke nævne det at forsøge at købe eller sælge noget via Trendsales. Ikke at man nogensinde kan slippe for alle ovenstående besværligheder, men der findes veletablerede sider på internettet, der er som den omvendte verden af en tur på Strøget 23. december. Hos Vestiaire Collective sælges uanede mængder mærketøj, hvor den franske genbrugsgigant agerer mellemmand og verificerer både autenticiteten og standen af alt, hvad ens tøjhungrende hjerte måtte begære. Til dem på udkig efter herretøj kan jeg særligt anbefale Marrkt, der sælger meget af, hvad de førende forretninger har på bøjlerne – bare brugt og billigere.

vestiairecollective.com, marrkt.com.