Satellit. Irans moralpoliti fastholder, at den nu afdøde Mahsa Amini fik et hjertestop under »oplæring« i hijab-regler. Forældrene kalder det mord.

Hijabber i flammer

I Teherans gader smider kvinder deres hovedbeklædning, råber »død over moralpolitiet!« og sætter ild til stoffet, omgivet af blitzende, filmende telefoner.

Siden mandag i denne uge har protestmarcherne mod det ultrakonservative islamiske præstestyre i Iran spredt sig til hele landet; Rasht, Karaj, og større byer som Shiraz, Isfahan og Mashhad.

Det sker, efter den unge kvinde Mahsa Aminis spektakulære død. Kvinden blev i forrige uge stoppet af Irans moralpoliti, der fører opsyn med kvinders påklædning og makeup. Her fik den unge kvinde besked om, at hun bar sin hijab upassende, hvorefter hun blev ført væk af moralpolitiet til »oplæring« på stationen.

Imens ventede hendes bror foran politistationen. Men Mahsa Amini kom aldrig ud. I stedet kørte en ambulance op foran stationen. Den unge kvinde blev lagt i koma på Kasra-hospitalet, hvor hun døde tre dage senere. Ifølge det iranske moralpoliti fik kvinden et hjerteanfald under sin »oplæring i hijabregler«.

Hendes forældre har til den iranske presse forklaret, at datteren var sund og rask, og kalder dødsfaldet for »et mord begået af myndighederne«. CT-scanninger af Aminis hoved viser desuden, at hun havde kraniebrud og indre blødninger, hvilket tyder på, at hun højst sandsynligt er død af slag i hovedet.

furu

I Frankrig har det muslimske hovedtørklæde været forbudt ved lov i skoler siden 2004. Men har det så fremmet integrationen og ligestillingen?