Satellit. Krav om en revurdering af sanktionerne mod Rusland vokser i takt med de stigende el- og gaspriser.

Øget modstand mod sanktioner

De rekordhøje priser på gas og el er begyndt at føre til øget modstand mod sanktionspolitikken over for Rusland rundtomkring i Europa.

I Prag gik 70.000 tjekker i weekenden på gaden i protest mod de stigende energipriser. Demonstranterne, der omfattede både det yderste venstre og det yderste højre, krævede, at landets premierminister, Petr Fiala, og hans centrumhøjreregering går af, og at Tjekkiet erklærer sig neutralt i Ukraine-konflikten og annullerer sanktionerne mod Rusland. Tjekkiet er, viser en undersøgelse, det land i Europa, der har de højeste el- og gaspriser målt i forhold til indbyggernes købekraft.

Og i Italien har Matteo Salvini, lederen af det højrenationale Lega-parti og sandsynlig ny udenrigsminister i tilfælde af en sejr for højrefløjen ved valget 25. september, opfordret Vesten til at genoverveje sanktionspolitikken over for Rusland.

I en tale til en politisk konference ved Como-søen søndag erklærede Salvini, at sanktionerne fremfor at skade Rusland har ført til voldsomt stigende russiske eksportindtægter på grund af de højere olie- og gaspriser. Giorgia Meloni, leder af partiet Italiens Brødre og Italiens sandsynlige næste premierminister, har dog fastslået, at en ny højreregering vil stå last og brast med NATO, hvad angår sanktionerne mod Rusland.