Leder. Regeringens holdning til de danske IS-børn er stadig mere pinlig og uansvarlig. Nu må de øvrige partier tage sig sammen og stille statsministeren stolen for døren.

Regeringens afvisning af IS-børnene er udtryk for svaghed

SOCIALDEMOKRATIETS opskrift på at genvinde magten har været effektiv: Bland lige dele rundhåndet velfærdspolitik og benhård udlændinge­politik. Smag til med urokkelig stædighed uanset omstændighederne. Lad det hæve til dobbelt størrelse. Denne opskrift gav adgang til Statsministeriet og decimerede Dansk Folkeparti. Og regeringen følger den med en disciplin, der ser bort fra alt andet: menneskelighed, statsligt ansvar, efterforskning af terror og Danmarks sikkerhed. Sådan er det i sagen om de danske børn, der sidder i syrisk fangenskab. Og det har nået et niveau, der er ansvarspådragende.

SKÆRPEDE humanistiske hensyn til børnene kunne man måske ikke regne med, bortset fra, at Mette Frederiksen går og kalder sig Børnenes Statsminister, en titel, hvis hulhed burde fremkalde latter, hvis ikke historien her var så sørgelig. Men hvad så med den respekt, der bør stå om statens ansvar for egne borgere? Det betyder heller ikke noget for regeringen, der ellers ikke viger tilbage fra at udvide statens område. Hykleriet er betragteligt, idet regeringen na­turligvis mener, at andre stater bør tage imod kriminelle borgere, vi ikke ønsker her i landet. Og børnene kan ikke hentes til Danmark uden deres mødre.

STRAF kan man ikke give disse kvinder uden rettergang, men en juridisk afklaring er ikke den eneste fordel ved at hente dem hjem. En retssag vil gøre os klogere på den radikalisering og de netværk, der fik dem til at rejse til Syrien. Det er det, der sker i Norge, hvor en mor til to børn er på anklagebænken.

TIL gruppen af lande, der henter IS-sympatiserende statsborgere tilbage, kan man tilføje Belgien, som forventer at bringe 30 børn og deres mødre hjem. Argumentet er ganske køligt: »I disse lejre sidder morgendagens terrorister. Vi må gøre alt, hvad vi kan, for at få de her børn ud,« lyder det fra premierministeren i et land med stor erfaring med terrorisme fra hjemvendte IS-krigere.

BØRNENE bliver – hvis danske myndigheder fortsat ikke gør noget – en reel trussel. Der sker en radikalisering lige for næsen af os, og Forsvarets Efterretningstjeneste har klart sagt, at dette må være afgørende for danske myndigheder. Dermed lyder det fra både efterretningstjeneste og eksperter: Hent disse børn og deres mødre hjem. Men regeringen siger fortsat nej, taler nedladende om efterretningstjenestens vurderinger og lukker øjnene for virkeligheden, alene på grund af skrækken for at fremstå som svag. Men det er denne stædighed, der er udtryk for svaghed. En handlekraftig regering i en stærk stat ville hente denne lille gruppe børn hjem og stille deres mødre for retten. Regeringens holdning er både pinlig og uansvarlig. De Radikale siger nu, at man er villig til at stille regeringen til ansvar på den hårde måde. Partiet bør udfordre resten af Folketingets partier til at følge med.

Find frem, læs eller genlæs Weekendavisens tidligere ledere i oversigten her.