Leder. Mens Danmark genåbner forbliver beslutningsgrundlaget mørklagt. Men lys på beslutningsprocessen skal gøre os klogere på magthaverne og på strategien i en kommende krise.

Lukket land

AT træffe beslutning om, at bryllupsfester skal slutte ved midnat, uden at ryste på hånden, må have krævet centraladministrationens mest kølige typer. Som vi ved, er det netop dér, danske bryllupsfester går rigtigt i gang. Det kan heller ikke have været nemt at beslutte de utallige regler om ophold på legepladser, afholdelse af torvedage, forsamlinger på mere end 50 personer i sommerhuse og så videre. Men borgerne har villigt fulgt nedlukning og trinvis genåbning. Hård lovgivning og store bøder har været helt unødvendigt. Vi har været en særdeles samarbejdsvillig befolkning.

GENÅBNE landet vil alle selvfølgelig, også regeringen. Men præcis som coronakrisen har kastet lys på befolkningens velvilje i en grad, der nok føles lidt overraskende, har den vist en lukkethed hos politikerne, som er sørgeligt forudsigelig. Regeringen har i hast truffet indgribende beslutninger, vi normalt kender fra krigstid – fra den hastige suspendering af epidemiloven, forsamlingsforbud og nedlukning af folkeskoler til en hårdt styret genåbning, der stadig rammer private virksomheder markant. Og det har der været forståelig opbakning til. Nu bør regeringen komme i gang med at gengælde denne tillid og velvilje.

DANMARK er ved at åbne, men den socialdemokratiske regering har tænkt sig at lade omstændighederne omkring beslutningene forblive lukket land. Vi ved nu, at regeringen konsekvent trumfede sundhedsmyndighedernes indstillinger, hvilket tilsyneladende har været klogt. Og statsministerens mantra er også klart, at hun tager ansvaret.

RIGTIGT politisk ansvar tager Mette Frederiksen imidlertid først, når regeringen lægger hele beslutningsgrundlaget åbent frem. Hvad var overvejelserne? Hvorfor lukke skolerne og grænserne? Og hvorfor genåbner vi, som det sker lige nu? Men kravet affejes med vanlig irritation: Det er unødvendigt fnidder! Se, hvor godt det er gået! Vil I da hellere have den svenske model med mange tusinde døde? Det er helt urimeligt. Lys på beslutningsprocessen skal gøre os klogere på magthaverne og på strategien i en kommende krise. Derfor bør åbningen nu ske konsekvent: Socialdemokratiet har i årevis modsat sig en revision af den forkætrede offentlighedeslov, der gør Danmark til Europas mest lukkede land og muliggør hemmeligholdelse af stort set hele beslutningsprocessen i centraladministrationen. Venstre har tilsluttet sig et såkaldt Åbenhedsmanifest i forbindelse med coronakrisen. Er Venstre konsekvent, slutter man sig nu til de partier, der vil revidere offentlighedsloven. Og dermed bidrager til at lade åbningen af Danmark gælde alle – også regeringen og dens embedsmænd.

 

Læs også: Regeringen anerkender ikke prostitution som et erhverv. Alligevel har Domina Dark fået 69.000 kroner i coronakompensation for tabt arbejdsfortjeneste.

Læs også om, at den største videnskabelige skandale under coronakrisen er under opsejling: »Hundrede tusinde spørgsmål«