Jurnalister billede

Cecilie Cronwald

(f. 1985) er redaktør for Ideer, Weekendavisens videnskabssektion. Journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og University of Massachusetts og BA i Film- og Medievidenskab fra Københavns Universitet.
Falsificeret. Rige tilflyttere beskyldes for at gøre bymiljøer ensrettede og kedelige. Men på ét punkt ser gentrificerede områder ud til at byde på større mangfoldighed.

Vilde dyr med hipstersmag

I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.

Det, vi troede, vi vidste

Gentrificering af byområder har et blakket ry. Når ressourcestærke beboere rykker ind i historisk fattige kvarterer, ændrer bybilledet sig: Gamle, særprægede bygninger rives ned, mens kedelige kasser af glas og stål skyder op; små forretninger erstattes af store butikskæder; lokale spisesteder viger pladsen for dyre restauranter og cafeer, der ligner dem, man finder andre steder.

Men på ét punkt ser gentrificering ud til at være forbundet med mere mangfoldighed: I de områder, hvor rige og veluddannede rykker ind, ser dyrelivet ud til at være mere varieret og livligt end i områder, der ikke er blevet gentrificeret.

Det, vi ved nu

I et omfattende studie, som blev publiceret i tidsskriftet PNAS i denne uge, har forskere fra Urban Wildlife Institute ved Lincoln Park Zoo i Chicago analyseret data fra 23 amerikanske byer, herunder observationer fra 999 vildtkameraer.

Forskerne har kigget efter vildtlevende pattedyr – såsom egern, rådyr, ræve, rotter, mus og bævere – og efter at have gennemgået materialet konkluderer de, at antallet af forskellige arter er 13 procent højere i gentrificerede bydele end i tilsvarende områder, hvor beboersammensætningen ikke har ændret sig.

Graden af gentrificering er ikke det eneste, der er forbundet med dyrelivets mangfoldighed. En endnu vigtigere faktor ser ud til at være, hvor meget af et område der er dækket af eksempelvis asfalt og beton: Jo tættere befæstelsesgrad, jo færre dyrearter.

Men ...

Studiet viser en sammenhæng mellem gentrificering og et mere mangfoldigt dyreliv, men det er uvist, om de nye tilflyttere er årsag til forskellen. Mere sandsynligt er det nok, at områder med flere dyrearter af forskellige årsager er dem, der er mest tiltrækkende for veluddannede og rige tilflyttere, måske fordi der er flere grønne områder.

Forskerne bag studiet udtrykker bekymring over, at folk med færre ressourcer ser ud til at have ringere adgang til urbane naturoplevelser. Studiet fortæller dog ikke, om byboerne faktisk sætter pris på at møde dyr i deres hverdag. Her må man nok formode, at det kommer an på, om der er tale om en rotte eller et rådyr.   cron

PNAS, 15. april