
Foto: Lasse Lagoni, Scanpix
Landbrug. Vi lever i et land, hvor en flæskesteg kan være billigere end en dunk sprinklervæske. Hvor landbruget fylder det hele og udleder en fjerdedel af al CO₂’en. Hvad hvis man begyndte forfra?
Bar mark
Det startede med, at jeg sad ved pejsen i et sommerhus på Mols og bladrede i et tilbudskatalog fra Netto: »Velsmagende dansk flæskesteg: pr ½ kg 4,75«. Altså svinekød til cirka samme kilopris som havregryn. Som en af de dåser Ramlösa, jeg lige havde købt i Brugsen. Okay, det var et slagtilbud, men alligevel. Vi lever i et land, hvor man af og til kan få en flæskesteg til 20 kroner. Mindre end en pakke ravplugs i Silvan eller en dunk blå sprinklervæske. Og det er faktisk svært ikke at blive lidt rasende over.
Forleden fandt jeg nemlig et kort over Danmark, der er trykt i den store rapport A Pathway to Carbon Neutral Agriculture in Denmark, som udkom sidste år: Danmark er det mest intenst opdyrkede land i Europa, 62 procent af vores areal er landbrug. Det er knap seks gange så meget som hvert eneste hus, have og vej i landet. Sæt dig ind i en bil, og kør fra København over Sjælland og Fyn til Aarhus og ud til Djursland – det er marker hele vejen. I hvert fald ikke noget vild natur.
Del: