Frida Piekut

(f. 1998) læser kandidatgrad i journalistik og kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet. Journalistpraktikant på Weekendavisen. Skriver om videnskab og aktuel forskning.
Falsificeret. Et opsigtsvækkende studie fandt tegn på liv i rummet. Nu sætter forskere spørgsmålstegn ved fundet.

Falsk alien-alarm

I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.

Det, vi troede, vi vidste

NASAs James Webb-teleskop er et imponerende stykke isenkram. Siden opsendelsen i 2021 har det indsamlet materiale om alt fra sorte huller til planeter i fjerne galakser, og verden over bruger forskere data fra teleskopet til at undersøge universets mysterier.

Et af de mest spektakulære fund blev offentliggjort i 2023. Her konkluderede en gruppe forskere, at der var tegn på liv på eksoplaneten K2-18b. Det gjorde de blandt andet, fordi det så ud til, at der i planetens atmosfære var spor af stoffet dimethylsulfid: en gasart, der her på kloden produceres af havplankton.

K2-18b har optimale forhold for liv, da planeten har nogenlunde samme temperatur som Jorden og får cirka samme mængder stråler fra sin sol. Atmosfæren er dog bygget op af brint og ikke nitrogen, som Jordens atmosfære.

Det, vi ved nu

Konklusionen var sensationel, men i et nyt studie, udgivet i The Astrophysical Journal Letters, konkluderer et hold forskere, at det er usandsynligt, at de oprindelige resultater holder vand.

Ved hjælp af data fra James Webb-teleskopet og computermodeller undersøgte forskerne, om det er realistisk, at der udledes store mængder dimethylsulfid på K2-18b, og resultatet er nedslående: Det kan ikke bevises, at der faktisk findes dimethylsulfid i atmosfæren, og der er stor sandsynlighed for, at James Webb-teleskopet forveksler stoffet med andre gasser såsom metan.

Studiets forskere konkluderer derfor, at de ikke kan finde tegn på liv på planeten. Fordi planeten befinder sig omkring 120 lysår væk fra Jorden, er det ikke muligt at indsamle kemiprøver fra atmosfæren.

Men…

Når det gælder om at identificere og adskille stoffer, der produceres på planeter mange lysår væk, så kommer James Webb-teleskopet til kort. Dens udstyr til at måle infrarød stråling er ikke tilstrækkelig præcist. I slutningen af 2024 får teleskopet dog en ny og forbedret læser, og til den tid vil K2-18bs atmosfære igen blive undersøgt. 

The Astrophysical Journal Letters, 2. maj