Velsmagsvogter. Kokken Matt Orlando har hobevis af argumenter for, hvorfor vi skal tænke mere over, hvordan vi spiser. Men det eneste, han vil overbevise med, er lækker mad.
Slut med skyld, skam og skræmmekampagner

Matt Orlando tror på, at alt fra en råvare kan bruges og komme til at smage godt. Foto: Mathias Eis
Da Matt Orlandos restaurant Amass lukkede tilbage i 2022, var det den mest bæredygtige restaurant i Danmark og en af de mest bæredygtige i Europa. De kendte CO₂-aftryk på alt fra radiser og rødbeder til kuglepenne og køkkenboner. 99,9 procent af råvarerne var lokale, og der var nærmest intet affald fra køkkenet. Orlando var en mester i ikke at lade noget gå til spilde. Ikke underligt, at han har fået tilnavnet »Upcyclingens Ronaldo« blandt eleverne på Hotel- og Restaurantskolen, hvor han er gæsteunderviser.
Amass drejede nøglen om på grund af en investering i et bryggeri, manglende coronahjælp og en bank, der tilbød et lån med en otteprocentsrente eller lukning. Efter tre års pause fra den københavnske madscene er Orlando, der har californiske rødder, nu tilbage med sin nyåbnede restaurant ESSE, som ligger tæt på Nordhavn Station.
Del:


