Pssst! Foie gras er blevet forbudt i Frankrigs gastronomiske hovedstad, Lyon. Endelig et samtaleemne, der kan trumfe snakken om covid og vacciner.

Ikke altid gåselever?

Selvom jeg nærmest ikke har set en eneste lokal med mundbind på i den lille franske by, hvor jeg har holdt jule- og nytårsferie, så har det store samtaleemne selvfølgelig været covid. Helt som i resten af verden. Men der er et andet emne, der har optaget de indfødte, for som om det ikke var nok med påbud og restriktioner, så var der nu også en helt anden ting, der truede julen. Eller rettere: julebordet. På den lille bar på torvet – Le Cercle – var der ophedet diskussion om foie gras i dagene omkring jul.

Det er meget normalt, at emnet fed gåselever lige får en tur i nyhedsmaskineriet op til højtiden, fordi det er her, at franskmændene spiser store mængder foie gras. En meningsmåling foretaget inden jul viste, at 90 procent af franskmændene forudså, at de ville indtage foie gras i løbet af les jours de fêtes – altså til jul, nytår og dagene indimellem, hvor man mødes med venner og familie. Men i år var der kommet en overbygning på den vanlige diskussion om foie gras, for den ærkefranske specialitet blev nemlig forbudt i Lyon i december. Ikke i hele Lyon ganske vist, men til alle middage og begivenheder relateret til bystyret må der ikke længere serveres foie gras. En modig beslutning i et land, hvor folk ikke er sene til at gå på barrikaderne.

siwu
Signe Wulff (f. 1979) er cand. mag. i fransk og moderne kultur og kulturformidling og blandt andet forfatter til 'I køkkenet med Karen Blixen'. Signe Wulff er især optaget af alt, der rører sig i den kulinariske verden og skriver til kultursektionen om mad, vin, og de oplevelser, gastronomien bringer med sig.

Andre læser også