Efterprøvet. Hvor giftige er de egentlig? Og hjælper det at skylle dem? Videnskaben viser vejen til ufarlige ris – og serverer et trick, der kan gøre dem sundere.
Ris med risici
I min barndom i 80erne var ris en fast del af hverdagskosten. Billige, nemme og perfekte til lørdagskyllingen – ved særlige lejligheder farvet gule med safran. Men i dag, hvor jeg selv administrerer familiens middagsbord, er risene gledet ud af repertoiret. Jeg har simpelthen fået risangst. For var der ikke noget om, at de er fulde af kræftfremkaldende stoffer? Og skal man ikke igennem et særligt skylleritual, inden man koger dem? Var det farligt at gemme resterne? Og burde man koge risene med olie?

Er de giftige?
Ifølge videnskaben er det sandt nok, at et dagligt indtag af ris kan have sundhedsskadelig effekt. Ris indeholder nemlig relativt store mængder af uorganisk arsen – et kræftfremkaldende grundstof, som risplanter optager gennem det vand, de dyrkes i. Selv økologiske ris kan have et højt indhold af arsen.
Del: