I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.

Det, vi troede, vi vidste

Omkring 10-15 procent af danske maver lider af irritabel tyktarm – også kendt som IBS. Mange patienter oplever bedring ved at undgå hvede og gluten og vælger derfor konsekvent madvarer uden disse ingredienser.

Nyt forsøg viser, at IBS-ramte trygt kan spise gluten og hvede. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard
Nyt forsøg viser, at IBS-ramte trygt kan spise gluten og hvede. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard

Det, vi ved nu

Ifølge et nyt studie udført af gastroenterologer fra McMaster University i Canada tyder det dog på, at gluten sjældent er den egentlige synder – og at det i stedet ofte er selve mistanken, der gør maven urolig. I undersøgelsen fik 29 deltagere med klinisk diagnosticeret IBS og oplevet bedring på glutenfri diæt serveret én af tre forskellige slags myslibarer: enten en med gluten, en med fuldkornshvede eller en uden nogen af delene.

Hverken deltagere eller forskere vidste, hvem der fik serveret hvad. Men resultatet var overraskende: Antallet af personer, der efterfølgende oplevede symptomer, var omtrent ens på tværs af alle deltagere – også hos dem, der havde indtaget den glutenfri placebobar. Ifølge tarmeksperterne har nogle IBS-patienter formentlig en reel følsomhed over for gluten, men for mange ser det ud til, at forventninger og overbevisninger – forstærket af sociale medier og fællesskaber for tarmpatienter – spiller en stor rolle i symptombilledet.

Modtag Weekendavisens videnskabelige nyhedsbrev

I nyhedsbrevet Under lup bruger vi forskningen som en skarp og nøgtern linse til at undersøge verden og vores plads i den.

Hermed giver jeg tilladelse til, at Weekendavisen hver anden uge sender en mail med udvalgte historier og i tilfælde af ekstraordinære begivenheder mere. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 15 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan De læse mere om tredjeparter og hvordan De trækker Deres samtykke tilbage.

Men …

Forskerne understreger, at det ikke er nok blot at meddele patienterne, at gluten ikke nødvendigvis udløser deres symptomer. Resultaterne bør i stedet ses som et argument for, at behandlingen af IBS også bør inkludere psykologisk støtte og vejledning, for eksempel i trygt at genintroducere glutenprodukter i kosten. Mette Juul Rasmussen

The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 21. juli