I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.

Det, vi troede, vi vidste:

Jæger-samlerne spiste masser af kød. De nedlagde store dyr og fik energi til jagten fra den proteinrige diæt, der måske nok indeholdt urter og bær, men ingen store mængder stivelse fra korn eller bælgfrugter. Sådan lyder en udbredt udlægning.

»Traditionel viden siger, at tidlige menneskelige økonomier fokuserede på jagt – en idé, der har ført til flere proteinholdige kosttrends såsom palæodiæten,« siger arkæolog Randall Haas, lektor ved University of Wyoming, til den britiske avis The Guardian.

Ideen om jæger-samlernes kødrige kostvaner har inspireret til den moderne palæokost. Arkivfoto: Mary Altaffer. Scanpix
Ideen om jæger-samlernes kødrige kostvaner har inspireret til den moderne palæokost. Arkivfoto: Mary Altaffer. Scanpix

Han står bag et studie, der har undersøgt knoglerester fra 24 jæger-samlere, der blev fundet ved to gravpladser i Andesbjergene i Peru og er mellem 6.500 og 9.000 år gamle. Og med nye analyser har de fået et mere præcist billede af jæger-samlernes madvaner.

Det, vi ved nu:

Resultaterne viser, at hele 80 procent af kosten bestod af planter, og kun 20 procent var kød. Jæger-samlerne spiste mange flere vilde kartofler og rodfrugter, end man tidligere har troet, og var nok mere samlere end jægere.

Studiet er bragt i tidsskriftet Plos One, og her skriver forskerne, at ideen om jæger-samlernes kødtunge spisevaner kan skyldes, at det simpelthen har været lettere for arkæologer at finde spor fra den del af kosten. Mens planterester hurtigt forgår, er knuste dyreknogler og de stenredskaber, man har brugt i processen, blevet bevaret for eftertiden. Derfor er det først nu, hvor man kan aflæse kostvaner direkte i menneskeknoglerne, at arkæologer opdager sporene efter den grønne kost.

Men …

Kostvanerne hos jæger-samlerne i Andesbjergene er selvfølgelig formet af de lokale forhold. Måske var det forringede jagtmuligheder, der tvang dem over på rodfrugter, og hvad med jæger-samlere i andre dele af verden? Arkæologerne bag det nye studie mener, at den samme skævhed i efterladte beviser for kød og planter også kan have påvirket tolkningen af arkæologiske fund i andre dele af verden. fogh

The Guardian, 24. januar