Falsificeret. Det er ikke kun gener, der afgør, hvornår hår gråner. Et japansk studie viser, at luteolin – som findes i løg og broccoli – hjælper mus med at beholde deres sorte pels.
Grønt til håret
I Falsificeret udfordrer vi hver uge vedtagne sandheder, afliver forældet viden og ser på fusk og fejl i forskningens verden.
Det, vi troede, vi vidste
Hos nogle af os pibler de grå hår frem allerede før 20-årsalderen, mens andre beholder deres naturlige hårfarve helt frem til slutningen af 50erne. Det hele afhænger af, hvor hurtigt kroppens hårceller bliver slidt og holder op med at kunne omsætte de farvepigmenter, som kroppens melaninproducerende celler leverer. Dna spiller hovedrollen i denne proces, og vores etnicitet, hudfarve og forældres gråhårsalder kan sige en hel del om, hvornår vi selv må forvente de sølvfarvede stænk. Men et stykke banebrydende forskning fra Nagoya University i Japan giver håb om, at man kan spise sig til at fastholde sin naturlige hårfarve lidt længere.
Det, vi ved nu
Et forsøg har netop vist, at hvis man fodrer mus med en særlig antioxidant ved navn luteolin, beholder musene deres sorte pels, mens deres luteolinløse burkammerater bliver gråsprængte. Ifølge forskerne ser det ud til, at stoffet beskytter signalvejene i hårsækkene og bevarer hårstråenes mulighed for at optage farvepigment. Resultaterne tyder på, at koncentreret luteolin i fremtiden vil kunne blive en essentiel ingrediens i hårprodukter, der skal virke farvebevarende, siger forskerne. Desuden findes luteolin naturligt i både selleri, gulerødder, løg, broccoli og peberfrugt, så vil man øge sin daglige dosis, er det bare at spise løs.
Men ...
Luteolin ser dog ikke ud til at have nogen effekt på hårstråets vækstcyklus eller aldring, men forskerne vil se nærmere på, om dets antiaging-effekt kan have en virkning på tendensen til skaldethed. juul

Nagoya University, 4. februar
Del: