Forskerklumme. Vi kan give grøntsager umamismag ved at anvende en ældgammel ingrediens, som romerne brugte til både dip, dressing og desserter.
Europæernes genopfundne fiskesauce
Selvom man kunne få det modsatte indtryk fra medierne og ens nærmeste omgangskreds, så går det faktisk langsomt med den grønne omstilling i vores spisevaner. Målt i energiprocent af den del af kosten, der er plantebaseret, ligger det danske gennemsnit nok på omkring 60 procent. Kostanbefalingerne og beregninger fra EAT Lancet Kommissionen sætter 84 procent som målet for at sikre sund, nærende og bæredygtig mad til Jordens 9,8 milliarder mennesker i 2050.
Det betyder for eksempel, at en gennemsnitsdansker skal sænke sit daglige kødforbrug fra 142 g til 37 g. De nyeste tilgængelige data viser, at den årlige ændring i Danmark er lidt under ét procentpoint i energiprocenten. Så der er lang vej.
Del: