Kort nyt. Vil man have en stærk kop kaffe, men bruge så få bønner som muligt, så spørg en fysiker. I nyt studie afslører de hemmeligheden.
Aldrig mere tynd kaffe
Det kan være to singler, der mødes til en latte, den pressede studerende, der tyller espresso, eller den morgensure, der først bliver medgørlig efter dagens første kop. De fleste af os kan slet ikke undvære kaffe, og Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande i verden. Men problemet er, at kaffebønner har meget specifikke dyrkningsbehov, og i mange egne på kloden gør klimaforandringer det svært at opretholde en effektiv produktion.
Ifølge et nyt studie fra University of Pennsylvania kan vi løse den udfordring ved at brygge vores kaffe så optimalt som muligt. Så kan vi nemlig nedsætte forbruget af bønner, men samtidig bevare den gode smag.
I tidsskriftet Physics of Fluids beskriver forskere den ideelle kaffebrygning: Man bør sørge for en høj hældningshøjde, når man hælder kogende vand over den kværnede kaffe, så man skaber et såkaldt laminært flow, hvor vandet bevæger sig i en ikketurbulent, glidende stråle. Gruppen finder, at de populære svanehalskedler er helt perfekte til at lave denne strøm, som sørger for, at forskudt grums bliver recirkuleret, mens vandet trænger ned gennem kaffepulveret. Vandstrålen må ikke være for tynd, da det vil få vandet til at fordele sig i små dråber, som ikke har en særlig god evne til at blande sig med kaffepartiklerne. Den tykkere, tungere stråle giver en effektiv blanding af vand og pulver og dermed en kraftigere smag på færre bønner.
Forskerne har også visualiseret metodens blandingsdynamik med laserbelyste, gennemsigtige partikler i en tragt af glas, før de endelig kunne konstatere, at dette trick er vejen frem, hvis man ønsker at brygge sin kaffe effektivt og bæredygtigt.

American Institute of Physics, 8. april
Del:


