Opposition. Russere stiller sig op i lange køer for at skrive under på krigsmodstanderen Boris Nadezjdins kandidatur til præsidentvalget. Forgæves, selvfølgelig. 

Usandsynlig helt

En 60-årig, bebrillet, overvægtig mand i en kikset jakke, Boris Nadezjdin, er blevet den usandsynlige helt for mange russiske regimemodstandere, og hans forsøg på at stille op til præsidentvalget 15.-17. marts mod selveste Vladimir Putin har udviklet sig til at blive en af de hidtil største markeringer af modstand mod Ruslands krig i Ukraine.

Der er en vis uenighed blandt Ruslands-analytikere om, hvorvidt Nadezjdins kandidatur ligefrem var designet af regimet for at give præsidentvalget en vis legitimitet, eller om Kreml blot har »tålt« hans kandidatur, fordi Nadezjdin blev anset for at være politisk ufarlig.

Men Nadezjdin har overrasket alle ved at melde klart ud med sin modstand mod »den særlige militæroperation« i Ukraine, har kaldt det en »fatal fejltagelse« og en »katastrofal beslutning«. Endnu mere overraskende har det været, at Nadezjdins kampagne i løbet af få dage har fået samlet flere end 200.000 underskrifter, mere end det dobbelte af det krævede for at komme på stemmesedlen. Russere har stillet sig op i lange køer foran Nadezjdin-kampagnens kontorer for at skrive under – og ikke blot i storbyer som Moskva og Sankt Petersborg, men også på afsides steder som Basjkortostan i det centrale Rusland og i den arktiske delrepublik Jakutien.

Nadezjdins kampagne »har gjort det klart, at der er et signifikant antal russere, der er utilfredse med den siddende regering og er modstandere af krigen – og har ventet på den mindste mulighed for lovligt at give denne modstand til kende«, siger Grigorij Judin, professor i politisk filosofi ved Moskvas Skole for Sociale og Økonomiske Videnskaber, til Financial Times.

Nu er Nadezjdins succes blevet for meget for myndighederne. Forleden meddelte den nationale valgkommission, at man havde fundet fejl i 15 procent af Nadezjdin-kampagnens indsamlede underskrifter, tre gange så meget som den tilladte fejlprocent på fem. Så Nadezjdin kan alligevel ikke få lov at stille op. Desværre.  ony