Satellit. Ecuadors politi har tiltvunget sig adgang til Mexicos ambassade i Quito, og forholdet mellem de to lande er gået fra ondt til værre.

Ulovlig indtrængen

Tungt bevæbnet ecuadoriansk politi brød ind på Mexicos ambassade i Quito fredag i sidste uge og hentede Ecuadors tidligere vicepræsident Jorge Glas.

Glas er idømt fængsel for korruption, men under en prøveløsladelse i december flygtede han til Mexicos ambassade, hvor han har opholdt sig indtil i fredags. Ecuador har krævet ham udleveret, hvilket Mexico har nægtet.

Konflikten begyndte altså i december, men eskalerede i sidste uge: Mexicos præsident, López Obrador, såede onsdag tvivl om legitimiteten af Ecuadors præsidentvalg i oktober, hvor 36-årige Daniel Noboa blev valgt. Noboa svarede tilbage med at udvise Mexicos ambassadør i Quito, hvorefter Obrador gav Glas politisk asyl. Og det førte så til sagens foreløbige kulmination: indbruddet på Mexicos ambassade og bortførelsen af Glas.

Obrador kalder Ecuadors aktion for »en åbenlys krænkelse af international lov og Mexicos suverænitet« og suspenderede omgående de to nationers diplomatiske forbindelser.

EU, FN, Brasilien, USA og flere andre har fordømt Ecuadors handling, og Bolivia og Nicaragua har kaldt deres ambassadører i Ecuador hjem.

Mexico vil fremlægge sagen for Den Internationale Domstol i Haag, så Ecuador kan blive stillet for retten. Akst