Kommentar. Ligesom Qatar vil Saudi-Arabien bruge sporten til at ændre landets image. Det skal danske virksomheder ikke hjælpe dem med.

I Qatars fodspor

I ÅREVIS HAR Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, arbejdet på at ændre sit lands image som et kvindeundertrykkende, islamistisk, olieafhængigt kongedømme. Derfor har det nok også været med et stærkt misundeligt blik, at kronprinsen overværede, hvordan Qatar med sit værtskab af verdensmesterskaberne i fodbold forvandlede sig selv fra et ørkenland til en sportsstat.

I Danmark – og nogle andre vestlige lande – brugte vi ganske vist optakten til turneringen på at råbe indigneret op om korruption og menneskerettigheder, men store dele af verden var begejstrede over den succesfulde eksekvering af mesterskabet.

Det image, der følger med at være en sportsnation, vil Saudi-Arabien også have. Og det er landet godt i gang med at få til at ske. Midt i den saudiske ørken er bin Salman netop nu ved at bygge den futuristiske og rasende dyre tech-by Neom, og her, af alle steder, har han sikret sig retten til at afholde de asiatiske vinterlege i 2029.

ER DET NOGET, Danmark bør støtte? Det mener den danske ambassade i Riyadh, som opfordrer danske virksomheder til at tilbyde løsninger i både Neom og til vinterlegene, hvilket gravermediet Danwatch kunne berette om i december. Opfordringen sker på trods af, at flere menneskerettighedsorganisationer har kritiseret Saudi-Arabiens tvangsfordrivelse af Huwaitat-stammen, der bor i den del af ørkenen, hvor Neom skal ligge.

Indtil videre er tre mænd fra den ældgamle stamme blevet idømt dødsstraf for at kritisere forflytningen. En lignende opfordring til danske virksomheder blev ellers trukket tilbage i forbindelse med VM i Qatar, efter verden blev opmærksom på krænkelserne af menneskerettighederne i landet.

Nu ved jeg godt, at de asiatiske vinterlege ikke er lige så attraktiv en sportsturnering som VM i fodbold. Måske er det derfor, at det ikke har genereret nogen særlig stor kritik, at Lars Løkke Rasmussen til Folketingets Europaudvalg 19. januar erkendte, at Saudi-Arabien har problemer med menneskerettighederne, men at han ikke ville trække opfordringen til danske virksomheder tilbage.

MEGET TYDER ELLERS på, at saudierne har luret Qatars strategi. Ligesom qatarerne begynder saudierne med at afholde de mindre prestigefyldte sportsbegivenheder og arbejder sig på sigt hen mod fodboldmesterskaberne. Det forlyder i hvert fald, at kongedømmet vil byde på værtskabet til VM i fodbold i 2030. En plan, udenrigsministeren åbenbart mener, vi sagtens kan hjælpe dem med at gøre til virkelighed.

Golfstaterne er ikke ligefrem kendte for at respektere menneskerettighederne. Men ser man på migranters forhold, er det velkendt i den arabiske verden, at udlændinge fra fattige lande bliver behandlet langt værre i Saudi-Arabien end i Qatar, da saudierne stadig håndhæver det udskældte kafala-system. Systemet, der faktisk blev afskaffet i Qatar i 2020, binder migrantarbejderne til deres arbejdsgiver, der ofte konfiskerer deres pas. Bliver de udsat for vold eller andre former for misbrug, er det svært for dem at flygte.

En samtale med en migrantarbejder erindrer jeg tydeligt fra en arbejdsrejse til Qatar i november 2021 for nærværende avis. Manden var fra Indien og havde brugt store dele af sit voksenliv på at tjene penge i Golfstaterne, som han sendte hjem til sin familie. Nu var han kommet til Qatar, og det var han godt tilfreds med. Kritikken af landets behandling af migrantarbejdere lod han ikke til at kende til. Til gengæld havde han også arbejdet i Saudi-Arabien, og der var forholdene meget værre.

Ifølge flere medier kommer Neom til at koste 500 milliarder dollar. Det er formentlig de penge, Løkke mener, at danske virksomheder skal have en bid af. Men hvis vi faktisk tror på den kritik, vi uden omsvøb kastede efter Qatar sidste år, bør vi insistere på, at danske virksomheder ikke skal deltage i projekter, hvis formål er at sportswashe Saudi-Arabien og dermed bin Salman og få landet til at fremstå som en sund stat fremfor et undertrykkende regime.