Satellit. Det store flertal af de 2,4 millioner stemmeberettigede berlinere har ved at »blive hjemme på sofaen« forkastet ideen om, at Tysklands politiske hovedstad også skulle være klimahovedstad.

Keine Klima

Berlin ville være et oplagt bud som Tysklands, eller måske endda Europas, klimahovedstad. Byen stemmer overvejende rød-grønt, og her ser man sig gerne som firstmovers.

I søndags havde man chancen ved folkeafstemningen om en ny klimabeskyttelseslov: Skulle byen skulle gøres CO₂-neutral allerede i 2030 i stedet for – som oprindeligt planlagt – i 2045. Jasiden fik 51 procent af stemmerne, men alligevel faldt forslaget, fordi stemmedeltagelsen var for lav.

I Tyskland er klimabevægelsen ikke kun skuffet, den er vred: »Dette valg har gjort det klart, at der er kræfter, som vil gøre alt for, at Berlin skal udsættes for klimaødelæggelse til den bitre ende,« sagde bevægelsens talskvinde, Luisa Neubauer. Også tv-værten Georg Restle fra ARD var ærgerlig: »Hvis nogen om et par årtier spørger, hvorfor spørgsmålet om klimaændringer ikke blev taget alvorligt nok i Tyskland, bør man henvise til hånlatteren fra dem, der i dag fejrer klimaafstemningens fiasko i Berlin.«

Ifølge den konservative berlinske CDU-politiker Danny Freymark faldt forslaget, fordi berlinerne forstod, at det var urealistisk: »Om så byen havde haft 50, 70 eller 90 milliarder euro til det, ville det ikke betyde, at vi automatisk ville blive CO₂-neutrale i 2030,« udtalte han til magasinet Cicero.