Satellit. NATOs generalsekretær forsøger at skræmme alliancens fjender fra mulige angreb på medlemsstaternes infrastruktur.

Stoltenberg truer med Artikel 5

Også i NATO tager man nu konsekvensen af ødelæggelsen af Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Tirsdag slog den transatlantiske forsvarsalliances generalsekretær, Jens Stoltenberg, således fast, at et hybrid- eller cyberangreb på et NATO-land ville udløse Artikel 5, kendt som musketereden.

Stoltenbergs kommentar faldt i forlængelse af diskussionen om sabotagen mod dels de to gaslinjeføringer i Østersøen og dels jernbanetrafikken i Nordtyskland. I lørdags blev den lammet i tre timer efter »ekstern påvirkning« mod kabler i hovedstaden Berlin og delstaten Nordrhein-Westfalen.

Mandag var der desuden strømafbrydelse på hele Bornholm på grund af »en lokal fejl«. Det oplyste Energinet, den ansvarlige offentlige virksomhed, som ligger under det danske Klima-, Energi- og Forsyningsministerium. Onsdag var det de polske myndigheders tur til at melde om et problem, da der blev fundet en lækage på rørledningen Druzjba, som transporterer olie fra Rusland.

Der er endnu ingen meldinger om sabotage i Polen, men kun få bliver overraskede, hvis der sker flere af den slags fejl og ulykker i Europa i den kommende tid. Det er i det lys, at vi skal se Jens Stoltenbergs forsikring. ankaz