Satellit. Sverigedemokraternas egen historiske undersøgelse bekræfter nazibrun fortid. »Man får næsten lidt ondt i maven af at læse det,« udtaler Sverigedemokraternas egen chefideolog.

Tung partiransagelse

I 2017 erklærede Jimmie Åkesson, leder af det højrenationale parti Sverigedemokraterna, at partiet ville finde en dygtig historiker til at granske partiets historie fra slutningen af 1980erne og frem. Åkesson og den øvrige partiledelse, som siden 2005 har arbejdet for at gøre Sverigedemokraterna spiselige for bredere vælgergrupper, har løbende afvist de gængse skildringer af partiet som skævvredne: at partiet opstod som en ren nazirede.

Det tog imidlertid fire år at finde en respekteret historiker, som var villig til at arbejde på opdrag af partiet. Kort efter nytår meddeltes det, at idéhistoriker Tony Gustafsson fra Uppsala Universitet havde påtaget sig opgaven. Nu ligger første del af Gustafssons hvidbog klar, og den bekræfter de hidtidige fremstillinger.

Ifølge Svenska Dagbladet identificerer Gustafsson 30 personer som partiets stiftende generation. Af disse har Gustafsson kunnet spore 22: Mindst 18 kom fra den racistiske organisation Bevar Sverige Svenskt (BSS), og mindst ti kunne kobles til enten nynazistiske organisationer eller regulære nazi- eller fascistpartier fra 1940erne. Partiets regnskabsfører var i en årrække en gammel SS-mand, Gustaf Ekström, som aldrig havde skiftet holdning.

»Man får næsten lidt ondt i maven af at læse det,« udtaler Sverigedemokraternas chefideolog, Mattias Karlsson, til Svenska Dagbladet. jjak