Foto:  Foto:
Podcast. Anden sæson af Røverhistorier går tæt på de gamle italienske mafiaers myter, opståen og udvikling frem til i dag. Skrevet og klippet af Weekendavisens Morten Beiter.

Røverhistorier – Sæson 2

Ymer

Alle organisationer med respekt for sig selv har en skabelsesmyter. De italienske mafiaer har endda flere at vælge imellem. Men alle handler de om at nedstamme fra noget ædelt.

 

De Smukke

Den første mafia opstod i sprækkerne mellem den nye og gamle verden, da feudalsamfundet gik i opløsning, og fremtiden lod vente på sig.

 

Blæksprutter

Den sicilianske mafia, vi kender i dag, begyndte for alvor at blive synlig i tiden mellem Italiens samling og Anden Verdenskrig. Men først blev den erklæret for udryddet af Mussolini.

 

De Allierede

Efter Anden Verdenskrig opstod den sicilianske mafia på »mirakuløs vis« af asken og blev så stor og arrogant, at den gik i krig mod den italienske stat.

 

Store sko, fine hjerner

I den oversete Syditalienske region Calabrien har Italiens største og stærkeste mafia. ’Ndrangheta, sine rødder dybt begravet i Aspromonte-bjergene.

Uno, due, tre, quattro

Napolis mafia bliver kaldt Camorra, og den var stor engang, men er i dag reduceret til et kriminelt, anarkistisk øhav, hvor regel nummer ét er, at der ingen regler er.

Røverhistorier er en podcastserie om den italienske mafia. Skabt af Weekendavisens Morten Beiter, der i mange år har beskæftiget sig med Italien og organiseret kriminalitet på tæt hold. Han har talt med mafiaens afhoppere, dens ofre og dem, der jager den, i sin undersøgelse af, hvad mafia er for noget. Hvorfor at den er så svær at komme til livs. Og hvordan det kan gå til, at mafiaen har bredt sig så langt ud over Italiens grænser, at den truer med at æde Europa op indefra.

Følg med når journalist Morten Beiter åbner for 30 års research.

I denne playliste kan De lytte til soundtracket fra serien:

 

Find hele første sæson her eller i enhver podcast-afspiller

Illustrationer af Mathias Hoeg