Podcast. I »Globalisten« analyserer udenrigsredaktør Ole Nyeng, hvad de vigtigste europæiske populister gør og siger. Hvorfor har de medvind her tre årtier efter, at vi troede, at historien var slut med Murens fald?

Et spøgelse gennem Europa

Et spøgelse gennem Europa Af Johanne Mygind

Overalt i Europa har en ny bølge af populister fyldt det etablerede politiske system med vantro og forvirring. De har kun foragt til overs for den herskende elite og ser sig selv som folkets sande repræsentanter.

I Weekendavisens nye udenrigspolitiske podcast »Globalisten« har udenrigsredaktør Ole Nyeng sine europakorrespondenter i studiet for at analysere de seks vigtigste europæiske populister.

Det er ungarske Viktor Orbán, som har udhulet folkestyret og retssystemet og har taget kontrol med pressen. Det er franske Marine Le Pen, som nyder godt af De Gule Vestes oprør og vil blive en hård udfordrer for præsident Macron ved valget om to år.

Det er svenske Jimmie Åkesson, som har haft held til at løsrive sit parti, Sverigedemokraterna, fra dets nazifortid og mangedoble vælgertilslutningen. Det er tyske Alexander Gauland, hvis parti, Alternative für Deutschland, vil gøre det muligt for tyskerne igen at være stolte af deres fortid.

Men det er også britiske Jeremy Corbyn, Labour-lederen, som med sin helt særlige form for venstrepopulisme nærmest er blevet en kultfigur for britiske unge, der leder efter et alternativ til kapitalismen.

Endelig er det Italiens stærke mand, Matteo Salvini, der vil smide migranterne ud af landet og har sat sig for at samle Europas højrenationalister i én stor blok forud for og efter Europa-Parlamentsvalget i slutningen af maj.

Seks populister med vidt forskellige baggrunde og politiske ideer, som alle kommer til at sætte et afgørende præg på Europas fremtid.

 

Hør podcasten »Globalisten« her på weekendavisen.dk/podcast – eller hvor De ellers lytter til podcast.

 

Side 2