Partistrid. Den radikale landsformand vil gå af på landsmøde, men væltes måske inden da.

Radikal formand risikerer mistillid

Denne artikel udkommer også i Weekendavisens politiske nyhedsbrev Mandag Mortensen. Læs mere og tilmeld Dem her.

Mens dronning Margrethe søndag abdicerede under maksimal opmærksomhed, udspilledes i stilhed et drama, der meget vel kan ende med endnu en afgang.

Det skete i Det Radikale Venstres hovedbestyrelse.

Konklusionen blev, at partiets landsformand, Mikkel Irminger Sarbo, i realiteten er på vej ud. Spørgsmålet er kun, om han får lov at gå selv i god ro og orden på partiets landsmøde til efteråret, eller om han afsættes inden da. Meget tyder på det sidste. Den endelige afgørelse om det træffes af hovedbestyrelsen 27. januar.

Som beskrevet i sidste uge har partiets såkaldt uafhængige kontaktinstans behandlet en sag, der begyndte med valget af ny næstformand på landsmødet i september. Efterfølgende indgav taberen af valget, Rune Christiansen, samt flere andre medlemmer en klage over landsformanden, som man mente havde påvirket valget med bagtalelse og chikane.

Den uafhængige kontaktinstans, der blev oprettet i kølvandet på tidligere partileder Morten Østergaards afgang, var egentlig tiltænkt at skulle håndtere MeToo-sager, men formålet er formuleret bredere, så det kan behandle alle sager om »brud på partiets samværspolitik«.

Kernen i klagen var, at Sarbo blandt andet skulle have spredt rygter om, at Rune Christiansen på grund af sin konfrontatoriske facon har et dårligt forhold til partiets medarbejdere.

Sarbo blev blandt andet beskyldt for at undlade at invitere Christiansen til et møde i forretningsudvalget, som de begge var medlemmer af. På det møde, som fandt sted i september sidste år, skulle formanden have fremlagt et notat, som beskrev Christiansens angiveligt krænkende adfærd og konkluderede, at denne var uegnet som næstformand.

I december fik partiets forretningsudvalg så en fire sider lang rapport fra kontaktinstansen, hvor man konkluderede, at der ikke var dokumentation for, at Rune Christiansen har krænket partiets medarbejdere. Til gengæld nåede man frem til, »at Mikkel Sarbo, ved sit forsøg på at påvirke FU medlemmer samt ved at fremsætte udokumenterede påstande om krænkende adfærd, har overtrådt samværspolitikken på følgende punkter:

– Usaglig fratagelse eller reduktion af ansvar og arbejdsopgaver
– Bagtalelse eller udelukkelse fra det sociale og faglige fællesskab
– Nedvurdering af ansattes eller frivilliges arbejde, deres arbejdsindsats eller deres kompetence
– Krænkende telefonsamtaler.«

Forud for søndagens hovedbestyrelsesmøde havde partiets forretningsudvalg to møder, og ifølge centrale kilder krævede et flertal i udvalget, at Sarbo skulle gå af som formand, mens et mindretal ville acceptere, at han bliver siddende til landsmødet i september.

Sarbos egen holdning var imidlertid, at kontaktinstansen ikke har kompetence til at behandle sager af den karakter, samt at den ikke i tilstrækkelig grad har hørt hans side af sagen.

Han vil derfor have nedsat en intern voldgift, hvilket partiets vedtægter rummer mulighed for. I øvrigt vil han under alle omstændigheder gå af på landsmødet i september.

Den holdning kunne han dog ikke samle opbakning til i hverken forretningsudvalg eller hovedbestyrelse, hvorfor det blev besluttet, at sagen skal behandles endeligt på et hovedbestyrelsesmøde 27. januar.

Her vurderer kilder, at landsformanden vil blive mødt med et mistillidsvotum, hvis han ikke forinden er gået frivilligt. Samme kilders vurdering er, at der er stor sandsynlighed for, at et mistillidsvotum kan opnå flertal.

Flere forsøg på at få en kommentar fra Mikkel Irminger Sarbo er endt uden resultat.