Tirsdag. Pønitensemarch, prepping og Paladsrevolution. Her er ...

Dagen ifølge Synne Rifbjerg

Mandag lagde en iskold tåge sig over dele af Danmark som en slags optakt til natligt skybrud. Der var dømt gul bjælke hos DMI, men det var Syrien og Gaza, der igen måtte holde for, da tre medlemmer af den iranske revolutionsgarde i Damaskus og syv nødhjælpsarbejdere i Gaza blev dræbt i luftangreb. 

Alle taler om vejret, som Storm P. sagde, men ingen gør noget ved det. Eller krigens rædsler, får man lyst til at tilføje. 

Velkommen til tirsdagens nyhedsbrev.

1. Storm og et glas vand

Stormen Nelson genererede mere opstandelse end genopstandelse, da den forhindrede store dele af Spanien i at fejre påske med processioner og pisk i den årlige »pønitensemarch«. Det er ikke for sjov, at tusindvis af mennesker træner gennem vinter og vår som musikere eller bærere af de tonstunge opsatser med Jesus og Maria, der i påskedagene plejer at vandre gennem byernes gader i op til 12 timer i træk.

spansk tv rapporterede man skærtorsdag fra blandt andet Malaga, hvor det lykkedes legionærerne at få deres Kristus på korset ud at gå under dramatisk march og sang, mens tårerne flød i den andalusiske hovedstad, Sevilla, hvor man måtte aflyse.

Man behøver ikke kunne spansk for at følge med i de emotionelle storme og ved samme lejlighed få nogle temmelig barokke billeder på nethinden.

Man kan med rette også lade et par glædestårer trille, for den alarmerende tørkeramte andalusiske provins har i stormens anledning fået fyldt vandreservoirerne op.

2. Svovl i luften og prepping

DRs hjemmeside kunne man 1. april læse, at der blev rapporteret om en »svovlagtig og muggen« lugt i luften over Helsinki, uden at myndighederne kunne finde noget galt med luftkvaliteten. Aprilsnar nej, medmindre det blev orkestreret af russiske trolde, men også på Skt. Petersborg-egnen lugtede der af brændt gummi og svovl.

Det første, jeg tænkte på, var Havana-syndromet, denne mærkelige tilstand, som en række amerikanske diplomater i Cuba i 2016 oplevede i form af migræne, kvalme, svimmelhed og andre ubehageligheder. Uanset hvor godt de blev undersøgt, kunne man ikke finde noget galt, og det er nu anbragt under fænomenet »psykogen«, noget der foregår i hovedet, ikke i kroppen.

At forberede sig på krig og katastrofe kan være så udmattende for nolge, at de slet ikke er i stand til at handle, når det gælder. Foto: Christophe Simon
At forberede sig på krig og katastrofe kan være så udmattende for nolge, at de slet ikke er i stand til at handle, når det gælder. Foto: Christophe Simon

I disse preppertider kan det psykogene også blive en bieffekt af al den snak om primusapparater, vandforsyninger og dåsemad, som foreløbig er det, vi bliver bombarderet med.

Det kan man læse om i en kronik i Information, hvor psykolog Nadja Thorbek Uldall skriver, at »vores nervesystem ikke er gearet til at forholde sig til milliarder af menneskers lidelser samt aktuelle og potentielle katastrofer konstant og på en gang«. Visse mennesker bliver faktisk helt udbrændt af at skulle forberede sig på krig og katastrofe, preppe, så de slet ikke vil kunne handle, hvis det værste sker, fortæller psykologen.

Forbered dig, og du vil fortryde det, forbered dig ikke, og du vil også fortryde det.

3. Op eller ned med Paladsbiografen?

Mange danskere har set Paladsbiografen, farvesat af billedkunstneren Poul Gernes. Den ligger i et hus, bygget hvor den tidligere hovedbygning i Københavns 2. hovedbanegård lå. Den blev revet ned i 1916 og den bygning, vi kender, opført, men dengang med en helt fantastisk trappe i italiensk renæssancestil i vestibulen.

Da Gernes i 1989 svingede malerpenslen, blev den nederste del af trappen revet ned til fordel for billetsalget. Jeg kan ikke huske, om det affødte et ramaskrig, som det, Nordisk Film, der har ejet bygningen siden 1929, mødte, da de første gang forsøgte at ændre det sære, pastelfarvede skib, der ligger for anker ved banegraven. Det skulle overdækkes og plastres til med et højhus.

I maj 2023 blev der foreslået et nyt hus, der, ifølge Information, kun har en farve, nemlig sort, i hvert fald i CO2-regnskabet, selvom Gernes' pasteller titter frem for neden. Og så er vi tilbage ved vejret.

Skitsen til den nye Paladsbiograf. Illustration: Nordisk Film Biografer
Skitsen til den nye Paladsbiograf. Illustration: Nordisk Film Biografer

På Sydsjælland, hvor jeg er vokset op, havde vi en talemåde til sådan et prospekt: »Det er mere sjældent, end det er kønt.«

Velkommen tilbage fra ferie.

Venlige hilsner

Synne Rifbjerg

Dette overblik udkommer også som nyhedsbrev. Læs mere og tilmeld Dem her.