Fredag. Hvem vinder i South Carolina? Hvad sker der for Joe Bidens hund? Og hvad med vores affald? Her kommer sidste omgang ...

Dagen ifølge Nikolaj Arve

Fredag er altid en særlig dag på Weekendavisen. En ny avis er på gaden, weekenden venter forude, og der er både croissanter og friskbrygget kaffe på redaktionen.

Så sidder man der og bladrer lidt i avisen, smuglæser sin egen artikel og håber, at ingen andre opdager denne selvoptagethed.

Men det gør de selvfølgelig ikke, fordi de også har travlt med at skjule, at de sidder og læser deres egne ord i ugens avis.

Når vi så er færdige med det, ja, så læser vi Ekstra Bladet, som en tidligere skribent engang formulerede det. Og det er ikke helt løgn – men lige i dag har jeg læst lidt bredere for at kunne fylde dette nyhedsbrev med andet end mig selv og Ekstra Bladets historie om, at Finlands tidligere statsminister Sanna Marin åbenbart har snydt i golf.

1. Trump vs. Haley

Vi starter i USA, hvor Republikanerne i morgen holder deres næste primærvalg i South Carolina. Den stat, hvor Donald Trumps eneste tilbageværende udfordrer, Nikki Haley, tidligere har været populær guvernør.

Det ligner dog en sikker sejr til Trump, som fører stort i alle meningsmålinger og med over 25 procent i gennemsnit ifølge RealClearPolitics. Det gør han i øvrigt, uanset hvilken stat man kigger på.

Alligevel er der flere grunde til, at jeg selv holder øje med, hvad der sker i South Carolina:

For det første er der jo altid muligheden for, at Haley faktisk overrasker og kommer tættere på Trump, end nogen havde forestillet sig. Det vil jeg nu ikke selv satse mine penge på, men who knows ...

Kan Nikki Haley hale ind på Donald Trump? Indtil videre fortsætter hun kampen til Super Tuesday den 5. marts. Foto: Jim Lo Scalzo, Scanpix
Kan Nikki Haley hale ind på Donald Trump? Indtil videre fortsætter hun kampen til Super Tuesday den 5. marts. Foto: Jim Lo Scalzo, Scanpix

For det andet vil valgresultatet fortælle noget om Trumps styrker og svagheder, når han – efter alt at dømme – skal op mod Joe Biden igen til november. I Iowa vandt Trump en knusende sejr med stor opbakning fra de mere religiøse og konservative vælgere. I New Hampshire kom Haley tættere på med hjælp fra uafhængige og vælgere med længere uddannelse. I South Carolina ligner vælgerne mere resten af landet, og hvis Haley igen klarer sig godt i disse vælgergrupper, kan det blive et problem for Trump til november, som The Atlantic påpeger i en længere analyse.

For det tredje får vi måske en klarere idé om, hvem der kan blive vicepræsident for Trump. Kunne det alligevel blive Haley? Hun har indtil videre afvist spørgsmålet, men i den politiske podcast fra NPR føler de sig nu ikke helt overbevist om, at det er udelukket. Vil hun mon skrue retorikken mod Trump yderligere op eller en smule ned efter South Carolina?

Uanset hvad har Haley sagt, at hun fortsætter kampen til Super Tuesday 5. marts, hvor 15 stater holder primærvalg eller »caucuses«.

2. Bidens bidende hund

Og vi bliver i USA. Her til morgen faldt jeg nemlig over en nyhed hos Washington Post, som simpelthen lyder virkelig underlig. Det viser sig, at Joe Bidens schæferhund Commander har bidt Bidens egne sikkerhedsfolk omkring 24 gange på under ét år fra oktober 2022 til juli 2023.

Jeg kunne godt forestille mig, at Det Hvide Hus er et anstrengende sted at arbejde, men at sikkerhedsfolk ligefrem skulle »være kreative for at sikre deres egen personlige sikkerhed« og var nødt til at »justere deres operationelle taktikker«, når hunden var til stede, ja, det lyder alligevel næsten for skørt.

Joe Biden i 2021 med sin schæferhund som hvalp. Siden har Commander vist at være noget af et problembarn. Arkivfoto: Saul Loeb, AFP / Scanpix
Joe Biden i 2021 med sin schæferhund som hvalp. Siden har Commander vist at være noget af et problembarn. Arkivfoto: Saul Loeb, AFP / Scanpix

Hvordan pokker kunne der gå så lang tid, før Joe Biden kylede hunden ud af Det Hvide Hus?

Det bekræfter mig egentlig bare i, hvad jeg selv har lært om mange hundeejere, siden jeg flyttede ud tæt på en skov, hvor hunde må gå uden snor: De tror, at alle andre elsker deres hunde. »Den gør ikke noget!« råber de, mens hunden stormer frem, gør højt og voldsomt, får børn til at græde, fædre til at gispe – og nogle gange også bider fra sig.

Men jeg er ked af at sige det: Vi elsker den ikke. Og selv i denne skov skal man have styr på sin ... ja, undskyld sproget: dumme køter.

Det skrev Marta Sørensen også en underholdende tekst om i november sidste år.

3. Hvordan man smider batterier ud

Nå, lad os runde af med et kort punkt i dag: Jeg arbejder nemlig på en større historie om affaldssortering og kunne i den forbindelse godt tænke mig at tale med nogle folk, der enten elsker at sortere deres affald – okay, måske bare finder det vigtigt – eller helt prøver at undgå det.

Så send mig gerne en mail på nhen@weekendavisen.dk, hvis det får en klokke til at ringe.

Og så vil jeg bare lige anbefale HBO-serien How To With John Wilson, som er ... ja, det er altså lidt svært at forklare. En slags ironisk videoessay måske? Men se episoden »How To Throw Out Your Batteries«, så giver det hele mening.

Det bliver de sidste ord fra mig i denne omgang. Det har været en fornøjelse. I næste uge overtager Morten Beiter stafetten.

God weekend!
Nikolaj Arve

Dette overblik udkommer også som nyhedsbrev. Læs mere og tilmeld Dem her.