Fredag. Gru i Gaza, en italiener i Budapest og midtjyske preppers. Her er ... 

Dagen ifølge Morten Beiter

Godformiddag!

Her på årets første forårsdag er det nøjagtig 209 år siden, at Napoleon vendte hjem til Frankrig fra sit eksil på øen Elba. En påmindelse om, at man skal passe på med et dømme nogen ude. Og at historien, hvor vanvittig den end må virke, gentager sig selv, som ABBA synger i sangen »Waterloo«.

Selv kan jeg ikke lade være med at tænke på billederne af den amerikanske præsident Donald Trump, som efter valgnederlaget og stormen på Kongressen med skvulpende frakkeskøder bestiger trappen til Air Force One, som bragte ham til Florida, hans personlige Elba. Det var 20. januar 2021, for lidt over tre år siden, og der var noget over de frakkeskøder, som kunne minde lidt om en stor bruskfisk på jagt hen over havbunden.

Nu skal Trump måske snart ud at flyve igen, og verden skælver allerede, af skræk, eller fryd. 

1. Gaza

Mange nyhedsmedier, heriblandt BBC, følger i dag op på en gruopvækkende nyhed fra krigen i Gaza, hvor over et hundrede palæstinensere torsdag blev dræbt, da de desperat forsøgte at få fat i fødevarer fra en nødhjælpskonvoj i det nordlige Gaza.

De israelske forsvarsstyrker betegner hændelsen som en »tragedie« og forklarer, at palæstinenserne enten blev kørt over eller trampet ihjel af hinanden, da de stormede lastbilerne, og at israelske soldater affyrede skud op i luften for at splitte folkemængden. BBC citerer palæstinensiske kilder, som støtter denne udlægning, mens andre fortæller, at israelske soldater skød direkte mod de civile. Til nyhedsbureauet AP fortæller vidner, at israelske soldater åbnede ild mod de civile, da de var i færd med at tømme lastbilerne.

Screenshot af video udgivet af IDF, der viser palæstinensere omringe nødhjælpskonvojen.
Screenshot af video udgivet af IDF, der viser palæstinensere omringe nødhjælpskonvojen.

Et af vidnerne, Kamel Abu Nahel, fortæller, at han midt om natten var taget ud for at lede efter mad. »Vi har spist dyremad i to måneder,« sagde han til AP. Hamas kalder hændelsen en israelsk »massakre« på palæstinensere. Fra flere sider, heriblandt FNs generalsekretær Guterres, har hændelsen udløst fordømmelse, og FNs Sikkerhedsråd har berammet et møde om sagen, der ventes at besværliggøre forhandlingerne om en midlertidig våbenhvile. Ifølge Gazas sundhedsministerium, der styres af Hamas, har 30.000 mennesker indtil videre mistet livet i krigen i Gaza, heriblandt 21.000 børn og kvinder.

2. En italiener i Budapest

Man kan være en »Englishman i New York«, som Sting synger, og det kan være sin sag, kan man forstå. Men at være en italiener i Budapest, som Ilaria Salis er det, er et mareridt for sig.

Den 39-årige italienske lærerinde blev for lidt over et år siden anholdt i den ungarske hovedstad og varetægtsfængslet, fordi de ungarske myndigheder mistænker hende for at have deltaget i et voldeligt overfald på to nynazister under et nynazistisk stævne. Desuden mener ungarerne, at Ilaria Salis er medlem af et tysk, venstreekstremistisk tæskehold, den såkaldte »Hammerbande«.

Straframmen for det, hun er sigtet for, går op til 24 års fængsel. Salis nægter sig skyldig i det hele, og sagen har været en varm kartoffel mellem de to lande, siden hun i slutningen af januar blev fremstillet i retten i Budapest iført lænker, som hun fik lov at sidde med under det timelange retsmøde. Ved dette syn gik der et gys gennem den italienske offentlighed, der som så mange andre folkeslag er ekstra påvirkelig, når en landsmand i udlandet udsættes for noget, der kunne minde om uret. Salis har desuden klaget over kummerlige afsoningsforhold med biller og rotter i cellen og plasticstykker og hår i maden.

Den 39-årige italiener Ilaria Salis i lænker i retten. Screenshot: © Tg3 / Scanpix
Den 39-årige italiener Ilaria Salis i lænker i retten. Screenshot: © Tg3 / Scanpix

Ifølge det italienske dagblad Corriere della Sera fik sagen i denne uge den ungarske udenrigsminister Péter Futsal Szijjártó til at skumme over i raseri, da han af sin italienske kollega Antonio Tajani under et møde i Rom blev belært om de rettigheder, der gælder i europæiske fængsler. 

Bagefter greb Szijjártó sin telefon og meddelte verden via X, at »det er overraskende, at Italien forsøger at blande sig i en ungarsk retssag. Denne kvinde, som i Italien præsenteres som en martyr, kom til Ungarn med den klare hensigt at angribe uskyldige mennesker på gaden som del af en yderligtgående venstrefløjsorganisation. Jeg håber, at hun får den straf, hun fortjener, i Ungarn«. Næste retsmøde i sagen er om en måneds tid.

3. Prepping på jysk

Danskerne »prepper« som aldrig før, altså forbereder sig på krise og krig gennem indkøb af udstyr og fødevarer, så de kan holde sig så længst muligt inden døre. Det er for alvor begyndt i årets første måneder, efter at det er blevet klart, at krigen i Ukraine ikke går, som man kunne håbe.

Særligt midtjyderne synes at være preppingparate, fortæller Jyllands-Posten, som henviser til tal fra Google, hvoraf det fremgår, at der i Midtjylland søges på ord som »prepper« og »prepping« over 50 procent mere end i København og på Sjælland. I samme artikel fortæller salgschef i outdoorkæden Spejder Sport Claus Damgaard Nielsen, at kæden på det seneste har oplevet et boom i salget af store vanddunke, vandrensningsapparater, trangiasæt, frysetørret mad og powerbanks, men også mere avanceret udstyr.

»Kunder kommer i stigende grad ind i forretningen, fordi de vil forberede sig på et længere strømudfald. De frygter et cyberangreb på elnettet og vil gerne være klar, hvis det sker,« siger Claus Damgaard Nielsen til Jyllands-Posten. Selv har han anskaffet sig en håndsvingsradio, mens der på genbrugsportalen i stigende grad søges efter CB-radioer og generatorer.

Dagens anbefaling i Weekendavisen: Ole Nyengs portræt af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som nu vil være mere »mean« end »green«.

God weekend!

Venlig hilsen
Morten Beiter

Dette overblik udkommer også som nyhedsbrev. Læs mere og tilmeld Dem her.