Tirsdag. Ulempen ved at hedde Mussolini, slikkegate i Aalborg og en syngende Schwarzenegger. Her er ...

Dagen ifølge Morten Beiter

Godformiddag og velkommen til denne sidste tirsdag i februar. Snart er det forår, men forår for hvad og for hvem?

I dag for 91 år siden udbrød branden i Rigsdagsbygningen i Berlin, som førte til, at rigskansler Adolf Hitler fik udvidede beføjelser til at fængsle politiske modstandere, herunder kommunister, som blev beskyldt for at stå bag. Om branden i virkeligheden var påsat af nazisterne selv, eller om en hollandsk kommunist agerede nyttig idiot, er aldrig blevet klarlagt.

Indtil for nylig følte jeg vel som de fleste, at denne begivenhed hørte en historisk epoke til, som blev afsluttet med Anden Verdenskrig. Nu ved jeg ikke rigtig længere. En ond ånd fra dengang er sluppet ud af flasken, og vi lever i en tid, hvor vi har adgang til informationer som aldrig før, men hvor risikoen for at blive snydt og manipuleret med er tilsvarende stor. Det kan naturligvis også have sine underholdende sider. Som denne video, hvor Arnold Schwarzenegger på gravemaskineengelsk synger sine følelser ud i »Sound of Music«. Men perspektiverne er dystre.

1. Tjek det!

Heldigvis er de »gamle« medier samt en sværm af nidkære emeritusser i læserskarerne her stadig. Og et uafhængigt medie som tjekdet.dk, som aldrig løber tør for oprørende eksempler på falske nyheder.

På det seneste har mediet stillet skarpt på det Musk-ejede X og konsekvensen af at fyre de moderatorer, som tidligere stod for faktahygiejnen. I den seneste artikel i serien fremgår det, at videoer, som længe har været afsløret som dokumenteret misinformation, i et stort omfang bare får lov at blive liggende. 

Arkivfoto: Guglielmo Mangiapane, Scanpix
Arkivfoto: Guglielmo Mangiapane, Scanpix

Det drejer sig blandt andet om en video, hvor man ser flere personer dale ned fra himlen i faldskærme, »og det hævdes at være Hamas-terrorister fra angrebet mod Israel. I virkeligheden viste vores arbejde, at det er en video af en faldskærmsøvelse i Egypten«, skriver artiklens forfattere, Theis Fischer Brandt og Kalle Thue Gregersen.

Man får det indtryk, at ingen af de stridende parter er bedre end den anden, når det kommer til at vinde »krigen om sandheden«. Men hvem tjekker faktatjekkerne? Selv slettede jeg for nylig min egen konto på X. Det kommer selvfølgelig ikke til at gøre nogen forskel. Men det føltes befriende alligevel.

2. Mussolini slået

Italienske medier som Corriere della Sera beskæftiger sig i dag med den regerende højrefløjs første valgnederlag, siden Giorgia Meloni overtog regeringen i 2022. Det blev indkasseret ved regionalvalget på Sardinien, hvor centrumvenstres kandidat vandt med et mulehårs forspring.

Nederlaget ventes at forværre den i forvejen dårlige stemning blandt regeringspartierne, hvor de historiske rivaler – Meloni og Legas leder, Matteo Salvini – har svært ved at være i samme rum. Kun magten holder dem sammen. Lyder det bekendt?

Forsiderne prydes også af billedet af en chokeret Alessandra Mussolini, barnebarn af den fascistiske diktator og EU-parlamentariker for Berlusconis gamle parti Forza Italia.

Arkivfoto; Alessandro Bremec, Sipa / Scanpix
Arkivfoto; Alessandro Bremec, Sipa / Scanpix

Hun befandt sig i Strasbourg til møde i EU-parlamentet, da hun på gaden blev overfaldet af en italiensktalende mand, som slog hende med en krykke eller noget lignende. »Jeg er chokeret. Der er alt for megen vold i omløb,« sagde Mussolini på en video, hun optog af sig selv, på vej væk.

Det er tilsyneladende stadig forbundet med en vis risiko at bære efternavnet Mussolini, hvilket Alessandra Mussolini altid har gjort med tydelig stolthed. Hun blev for nylig i et interview spurgt, hvad hun havde af ting fra sin bedstefar. »Jeg svarer, som jeg plejer. Jeg har mig selv,« lød det fra hende.

3. Slikkegate i Aalborg

Så er der igen én, der har slikket på en anden og forsøger at slippe godt afsted med det. Indtil nu er det jo Københavns tidligere overborgmester Frank Jensen, som har været kendt for denne praksis, som kostede ham jobbet i 2020.

Nu er en ny sag havnet i medierne, nærmere bestemt Nordjyske, som har bidt sig fast i historien om en mandlig topdirektør i det nordjyske sundhedsvæsen, som under en julefrokost i 2022 angiveligt skulle have fastholdt og slikket på en kvindelig mellemleder. Kvinden, som angiveligt blev slikket på, blev efterfølgende fyret, mens den formodede slikker, topdirektøren, har beholdt sit job.

Den Præhospitale Virksomhed, hvor slikkesagen foregår, står for en del af ambulancedriften i Nordjylland. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix
Den Præhospitale Virksomhed, hvor slikkesagen foregår, står for en del af ambulancedriften i Nordjylland. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix

Det er en sag, Region Nordjylland er meget tavs omkring, og det er et af sagens største problemer, mener redaktionschef Mette Rask Bentzen. Hun skriver, at det nok er utopi at forestille sig, at den slags episoder kan undgås: »Det eneste, vi kan regne med, er, at vi ikke ændrer kulturen ved at tie. Derfor er vi nødt til at åbne for en fælles samtale om, hvordan vi behandler sager som denne på mest optimale vis og skaber et bedre og mere trygt arbejdsmiljø.« 

Ellers sker der ikke så meget i provinsen. Nogle rustne russiske supertankere sejler forbi ude i Kattegat. Og i Vejen er der nogle brødre, der har opfundet et mobilt luksuspissoir, som nu sætter deres virksomhed til salg. Men dagen er jo også først lige begyndt.

Og her dagens anbefaling i Weekendavisen: Der var engang for ikke så forfærdelig længe siden, hvor alt var helt anderledes og meget, meget lettere i mediebranchen, skriver Christian Bennike i sin artikel om krisen i danske medier.

God tirsdag!

Venlig hilsen
Morten Beiter

Dette overblik udkommer også som nyhedsbrev. Læs mere og tilmeld Dem her.