Møllers have. Svampesporer kan ende med at spise havens æbler og pærer.

Tag på frugten

Æbler og pærer fra haven er en dejlig gave til dyrkeren, plukkeren og spiseren. Men beklageligvis står utallige andre organismer også på spring for at få andel i herlighederne. Det gælder blandt andet svampesygdommen skurv, der typisk viser sig som de sikkert alt for velkendte mørke pletter på blade og frugter. Skurvramte frugter kan dog, i modsætning til dem angrebet af rådsvamp, i de fleste tilfælde sagtens spises alligevel, når de er modne. 

I værste fald kan frugterne hos de mest følsomme sorter og under de for svampene gunstigste (og for frugttræet værste) forhold dog blive så plettede, revnede og misdannede, at de bliver uspiselige. Helt generelt har æbler med skurv en lavere holdbarhed efter plukning og runkner og rådner tidligere end frugter uden skurv. På lageret kan svampen under uheldige omstændigheder også fortsætte med at inficere ellers sunde æbler, men det er skurven ikke ene om. Dette emne vil jeg vende tilbage til sidst i august.

skovnat
(f. 1957) er forstkandidat fra 1983. Han er deltidsansat på GEUS, hvor han bl.a. arbejder med naturskovsdynamik, vegetationshistorie, biodiversitet og naturbeskyttelse. Desuden selvstændig konsulent med rådgivning, formidling og naturforvaltning (bl.a. på Rungstedlund) som hovedopgaver. Han har været redaktør på skovbindet i ’Naturen i Danmark’ og er forfatter og medforfatter til bøger om træer og buske, Danmarks skove, insekter, Grønland, snapseurter m.v. Han har skrevet fast om have og natur samt lejlighedsvist om bl.a. træer, skov, sten og Østgrønland på Weekendavisen siden 2004.

Andre læser også